Torsk på smörig torsk

 Jag får ibland frågan varför jag så sällan skriver om fisk och den frågan kan ju verkligen vara befogad. Svaret är helt enkelt att jag verkligen älskar en god köttbit så jag glömmer att laga fisk!

Det är mestadels olika typer av kött jag experimenterar med för att hela tiden lära mig nya smaker så det faller sig naturligt att det är det jag skriver om. Trots det, varje gång jag äter fisk så undrar jag varför jag inte gör det oftare då det är så gott! Många sitter nog fast i sina rutiner, speciellt på vardagarna, där man alltider väljer kött för att man tycker att det är enklare och snabbare att tillaga, men det är egentligen helt fel tycker jag, det är mycket svårare att få en köttbit perfekt tillagad än en fiskbit. Sen är jag helt inne på att det är krångligt att rensa och filéa fisk men det är ju inget man behöver göra nuförtiden, det mesta är ju färdigfiléat, skuret och klart.

Inspirationen till detta receptet med smörsjuden torsk fick jag av min frisör som också gav mig lov att kopiera det och det gjorde jag tacksamt. Jag har provat det ett antal gånger nu och det har verkligen blivit en favorit! Det kan ju bero på mitt beroende av smör då man ”kokar” fisken i smör. Smörkokt fisk. Bara namnet gör att man går upp ett kilo. Men man ska ju helst inte sleva i sig smöret man kokar i utan bara droppa det lite på tallriken för den underbara smaken, som kompletteras perfekt tillsammans med det knaperstekta baconets härliga sälta, morötterna sötma och den buljongkokta purjolöken.

SMAKLIG SPIS!

Smörkokt torsk med baconcrisp, purjolök och morötter
4 personer

700 g torskfilé utan skinn och ben, gärna ryggbiten
300 g smör
1 dl torrt vitt vin
Salt
Färskmalen vitpeppar och svartpeppar
Färsk dill (gärna persilja också och andra örter om du har det hemma)
Saften från en hel citron
Några droppar olivolja

Dela fisken i portionsbitar. Salta och peppra bitarna med vitpeppar. Sätt en låg, vid kastrull på spisen och lägg i smöret. När det smält tillsätts vin, färska örter samt citronsaft och färskmalen svartpeppar. Därefter läggs fiskbitarna i pannan och värmen sänks så att smöret inte bränner vid. Smöret ska helst täcka fisken så att den blir jämnt tillagad. Sjud fisken under lock i cirka 5-6 minuter. Ös fisken flera gånger.

Under tiden fisken tillagas, koka grönsakerna-

Buljongkokt purjolök
Koka upp ca 5 dl vatten med en tärning grönsaksbuljong. Lägg i passande mängd skuren purjolök (den gröna delen) och låt sjuda 3-4 minuter. Häll av vattnet, vänd runt i några droppar olivolja.

Citronkokta morötter
Skär morötterna i jämna slantar, stänger eller den form du vill ha. Koka upp ca 5 dl lättsaltat vatten, saften från en halv citron, det finrivna skalet samt en klick smör. Lägg i morötterna och låt koka ca 3-4 minuter. Häll av vattnet, droppa i några droppar olivolja, salta och mal över färskmalen svartpeppar.

Lägg upp purjolöken och morötterna på tallrik. Lägg upp fisken och strö över baconkrispet. Skeda över några skedar smör från fiskpannan. Servera tillsammans med pressad potatis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s