Kryddiga köttbullar för kulna kvällar

Köttfärs är en ständigt återkommande ingrediens på veckomatsedlarna och inget konstigt med det. Få produkter är så användbara och lätta att variera så att det passar hela familjen.

Hemrullade köttbullar i en mustig tomatsås är min absoluta favorit och ger en Lady & Lufsenkänsla med smak av Italien! Passar bra nu denna årstiden då det ju verkligen är mörkt och kulet ute!
Till köttbullarn använder jag gärna ren nötfärs då jag har andra ingredienser i som ger lite fett ex ost. Vill du skippa osten så går det givetvis bra att blanda nötfärsen med blandfärs 50-50, beroende på vad man ska göra.
Rökt sidfläsk är inte det vanligaste att ha i tomatsåsen men prova! Jag lovat att det ger en perfekt mustig smak till tomatsåsen. Tänk på att inte ta för mycket, viktigt att smakerna kompletterar varandra så att ingen sticker ut. Jag brukar använda ca 150 gram till en gryta med ca 500-600 g köttfärs, det tycker jag blir en lagom smakbrytning. Givetvis gäller det att hitta sin egen smak, recepten är bara förslag. Sockret tar fram smaken i tomaterna och chilin ger lite hetta.
Den torkade oreganon och den färska basilikan ger ett fräscht, aromatisk inslag.
Vanligtvis när man gör hemgjorda köttbullar så brukar man ju ha i lök, men tillsammans med tomatsåsens alla ingredienser så behövs det inte. Smakerna från tomatsåsen tillsammans med smaken från köttbullarna blir en härlig smakkombination!
Tillsammans med detta görs sig ju en pasta perfekt. Prova Strozzapretti, den är ojämn i kanterna och tar åt sig smaken från såsen.
Koka den enligt anvisning på paketet och häll av i durkslag. Sväng sedan runt pastan i en klick smör ochlite olivolja. Salta och peppra ordentligt, riv sedan över rikligt med en god parmesan och strö på lite torkad oregano.

SMAKLIG SPIS!

Köttbullar i kryddig tomatsås
ca 4 personer

ca 500 g nötfärs
1 ägg
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk torkad oregano
2 dl finriven parmesan
1 msk Worschestershiresås (kan uteslutas)
1 msk tabasco (kan uteslutas)
1 msk smör
Salt och färskmalen svartpeppar

Tomatsås
15o g rökt sidfläsk, svålen borttagen
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ röd chili, finhackad utan kärnor
2 färska, mogna tomater, skurna i bitar
1 burk krossade tomater
ca 3 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
En kruka färsk basilika
2 msk torkad oregano
½ tsk socker
1 msk smör
Salt och färskmalen svartpeppar

Börja med tomatsåsen. Skär sidfläsket i små tärningar och stek på medelhög värme i ca 4-5 minuter för fin färg. Ta upp fläsket och lägg på hushållspapper. Fräs lök, vitlök och chili i fettet som är kvar i pannan tills det blir blankt, lägg därefter i fläsket igen. Lägg i de färska tomaterna och de krossade, strö på socker ochn torkad oregano. Smula i buljongtärningen och häll i vattnet. Klicka i smöret. Rör om och låt puttra på svag värme.

Rulla köttbullarna, jag brukar göra dom ganska stora, ca 3-4 cm i diameter. Salta och peppra färsen ordentligt, pressa i vitlöksklyftorna och ha i oregano. Rör ner ägget och parmesanen samt ev. Såserna. Blanda väl, gärna med händerna. Lägg köttbullarna på en tallrik penslad med lite olivolja.

Sätt en stekpanna på medelstark värme och lägg i en matsked smör. Stek köttbullarna runt om så att de får färg – de behöver inte bli genomstekta, eftersom de kokas klara i såsen.

Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och strimla ner den färska basilikan. Rör om försiktigt och låt stå och puttra lätt på svag värme ca 5-10 minuter, ta upp en köttbulle och skär i för att se om de är klara. Servera med smörsvängd pasta och massor av riven parmesan.

En kommentar Lägg till

  1. Stig Olsson skriver:

    Detta är en höjdare på det lilla julbordet där bara det bästa får plats Cathrin 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s