Favorit i repris!

Trattkantarellsoppa


Soppa är perfekt som festmat eller en lyxig vardagsmiddag, speciellt om man är många, bara att ställa fram en gryta på bordet så kan alla ta själva, eller gör en liten soppbuffé.

Torkad svamp smular jag först ner i en skål och häller över vatten så att svampen täckts, sen får de stå och svälla i ca en halvtimme. (använd sedan blötläggningsvattnet till buljongen).  Den frysta svampen tinas i ett durkslag, tryck ut så mycket vätska som möjligt.

Till soppan blir det en god smakbrytning om man kompletterar med knaperstekt rökt sidfläsk, du kan också använda bacon. Att smula ner lite gorgonzola innan servering ger en härlig smakbrytning. Lite finhackad persilja eller en kvist timjan gör sig också bra. Vitvinsvinägern hjälper till att ta fram den fina svampsmaken. Torr sherry förstärker smaken på soppan, svamp och sherry är bästa kompisar! Den nötiga aromen ger en bra skjuts till svamprätter, det blir även en höjdare att smutta på sherryn till soppan. Kör gärna soppan i en matberedare eller mixer så blir den slätare.

Till detta en bit gott bröd eller en osttoast så har du en god middag!

SMAKLIG SPIS!

Trattkantarellsoppa med osttoast
4 pers

Ca 3 deciliter frysta trattkantareller (eller 25 g torkade)
3 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
50 g smör
1 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
1 msk soja
1l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
1tsk vitvinsvinäger
1 dl torr sherry
salt
vitpeppar
Ca 100 g gorgonzola
Finhackad persilja och/eller timjan till garnering.

Ca 150 g rökt sidfläsk (eller 1 paket rökt bacon), finhackat och knaperstekt

1. Med torkad svamp: Smula ner den torkade svampen i en skål och häll över en del av vattnet så att svampen täcks. Låt den stå och svälla i cirka 30 min. Sila av spadet och spara det, använd det tillsammans med buljongen när soppan ska spädas.
2. Smörfräs svampen tillsammans med lök och vitlök så att det får ”svettas”
3. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken. Slå på vatten och grädde under omrörning. Ha i tomatpuré och soja. Smula i buljongtärningarna och låt det hela sakta koka i 10 minuter.
4. Smaka av med salt och peppar och häll till sist i sherryn. smula i gorgonzola och rör om så att den smälter

Lägg i sidfläsket i soppskålen, häll över soppan och garnera med lite hackad persilja och/eller timjan.

Osttoast
1 Baguette
4 msk smör
2 vitlöksklyftor, pressade
2 dl riven parmesan
2 dl lagrad riven cheddar
Färskmalen svartpeppar
Paprikapulver

Skär baguetten i centimetertjocka skivor. Bred på smör och den pressade vitlöken. Strö över osten och krydda med svartpeppar och paprika. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s