KORV & KÅL

on

Lammkorv och kål

Med några enkla knep blir korven till en riktig god middag. Lägger man bara några extra kronor för att få en högre kötthalt så kan man göra lyxigt god vardagsmat med korv.

Min fascination för korv har alltid varit stor och under åren har den bara blivit större. Det finns så många olika sorter och varianter med olika smaker. Det jag är väldigt noga med idag är, förutom att försöka förstå innehållsdeklarationen, är att vara noga med att det ska vara hög kötthalt.

Korv och kål tar fram det bästa hos varandra. Alla typer av kål är lite trendiga nu så det finns många olika sorter att välja mellan i affären, det är både billigt, gott och jättenyttigt!
Lammkorv och spetskål eller Savoykål blir en väldigt nyttig och god middag. Sväng runt kålen i en varm stekpanna med smör, några droppar Worchestershiresauce och salt och peppar , jättegott! Surkål, den man köper färdig, blir god tillsammans med en kryddstark korv, en klick majjo och en stark senap.

Till grytan med tomatsås har jag använt en kryddstark ungersk korv, Kolbász med smak av paprika, den har en kötthalt på 73 % och är riktigt god.  Skrapa ur korven och använd bara köttet i en god tomatsås som du snabbt och enkelt gör med krossade tomater , buljongtärning och kapris! En enkel och snabb rätt att göra på vardagen när maten skall fram snabbt! Riv gärna lite parmesan över och servera med pasta eller ris.

Jag har nyligen inskaffat en KitchenAid och nästa projekt blir att göra min egen korv. De flesta hushållsapparater man har idag har möjlighet att användas till korvstoppning och det är inte så svårt som det först verkar. Fjälster beställer man i charken och det är lätt att hitta olika bra recept. Skillnaden mellan egen tillverkad korv och den man köper färdig är först och främst smaken, men tanken på att du vet vilka råvaror din hemgjorda korv innehåller jämfört med den köpta slår det mesta! Att göra egen korv blir en annan historia men till dess så får ni hålla tillgodo med ett recept på en smaskig korv i tomatsås.

SMAKLIG SPIS!

Mustig korvgryta

Kryddstark korv i tomatsås
ca 4 pers

1 paket Kolbász (eller annan stark korv)
1 stor rödlök, finhackad
1 stor klyfta vitlök, finhackad
2 burkar krossade tomater
ca 10 coctailtomater
1 tärning grönsaksbuljong (smulad)
2 msk kapris
Några droppar Tabasco (kan uteslutas)
2 msk torkad oregano
Finhackad persilja
Gärna andra färska örter som ex. basilika
2 msk smör
Salt och färskmalen svartpeppar

Fräs lök och vitlök i smöret i en kastrull på medelvärme. Lägg i korven och kaprisen och låt fräsa under några minuter. Krydda med oregano, salt och peppar. Rör runt så att kryddorna ”sätter sig” i korven. Häll i de krossade tomaterna (skölj ur burkarna med en skvätt vätten och häll ner i såsen)och de färska. Strö i den smulade buljongtärningen och droppa ev. i Tabasco. Låt stå och puttra under tiden du kokar pasta eller ris. Riv gärna över lite parmesan och färska örter vid servering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s