Kär kyckling klassisk vardagsmat

kycklingknyten-med-pecorino
kycklingknyten-med-pecorino

Kyckling är ju en favorit i våra hushåll, de flesta tycker om den och det går att göra en massa olika smakkombinationer för att variera den som vardagsmat!

Att tillaga kyckling så den blir mör och saftig är dock inte så lätt, stektermometer är ett måste och det hänger på några minuter för att de inte ska bli överstekta, torra och trista! De ska stå i ugnen på väldigt låg temperatur och tillagas långsamt samt tas ut med rätt innertemperatur så att de kan bli klara på eftervärmen.

De flesta har ju inte varken tid eller lust att stå och passa kycklingen i ugnen och att ta tempen på den på vardagen när man kommer från jobbet och alla är hungriga så då ska ni prova mina kycklingknyten! Knytena kom till av en slump då jag från början tänkte göra fyllda filéer men, då jag ville ha alldeles för mycket godsaker i så ramlade det ur, då knöt jag ihop dem och den lösningen är jag jättenöjd med! Kycklingen blev jättesaftig och mör, fyllningen med den starka chorizon och de salta ostarna en höjdare! Till detta serverade jag en härligt smakrik, matig sallad med portabello, kapris och oliver (gör gärna dubbel sats av salladen och använd till nästa dags middag, vänd runt med nykokt pasta och riv över parmesan).
Portabellosallad

Portabello är en odlad champinjonsort som fått växa sig riktigt stor. I och med att den fått växa längre har en del vätska avdunstat och svampen fått en mer koncentrerad, fyllig smak och den är underbar i sallader. Precis som vanliga champinjoner så är portabello, timjan och en touch av vitlök bästa vänner. Huvudsaken är att de inte får ta överhanden så att de överglänser varandra, lagom är viktigt så smaka av flera gånger!Oliver är också ett kapitel för sig. Där är det viktigt att lägga några kronor för att få den riktiga olivsmaken, de billiga stora burkarna med färgade svarta oliver smakar som något helt annat. I detta receptet använder jag svarta, urkärnade Kalamataoliver (Grekiska). De har en fyllig, djup smak som kommer fram extra när man steker dom först.

Lägg gärna några kronor extra på en riktigt god olivolja och en balsamvinäger, smakerna gör underverk med det mesta inom matlagningen, dessutom räcker dom mycket längre då man inte behöver mer än några droppar.

SMAKLIG SPIS!

PS. Jag har läst att portabello lär ha fått sitt namn på 80-talet som ett marknadsföringsknep! De champinjoner som hunnit bli övervuxna var svåra att sälja så då hittade man på ett lite exklusivare namn som gav lite bättre fart på försäljningen … (och det gäller nog förresten inte bara Portabellon 🙂

Kycklingknyten med pecorino och fetaost
4 personer

4 jämnstora kycklingfiléer
100 g Pecorino, tunt skivad
100 g fetaost, smulad
Stark salami, tunt skivad
Soltorkade tomater i olja, finhackade
Olivolja
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 125 grader. Gnid in kycklingen med lite olivolja, salt och peppar. Skär en ficka från sidan och fyll med ost, soltorkade tomater och salami. Bind ihop från bägge håll med kökssnöre så att det blir som ett jämnt knyte. Grilla eller stek runt om på hög värme för knaprig stekyta och ställ därefter in i ugnen på 125 grader ca 20-25 minuter. (använd gärna stektermometer (innertemp 70 grader) men mät då underdelen där filén är som tjockast. Lättast är nog att skära ett snitt med kniv för att se om de är klara).
Servera tillsammans med en matig sallad, aioli och en bit bröd

Ljummen Portabellosallad med kapris och oliver

2 stora Portabellosvampar, skurna i bitar
1 paket Coctailtomater, delade
100 g Ruccola/spenat
1 kruka persilja, finhackad
Färsk timjan, repade blad
2 klyftor vitlök, pressad
1 stor rödlök, finhackad
2 msk kapris
2 dl svarta urkärnade oliver (gärna Kalamata)
Soltorkade tomater, finhackade
25 g smör
Olivolja
Balsamvinäger
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Stek svampen på medelvärme i smör och lite olivolja så den mjuknar tillsammans med timjan och vitlök. Salta och peppra. Lägg i rödlök, kapris, oliver och soltorkade tomater (gärna några droppar av oljan från tomaterna) och rör runt. Ta bort pannan från värmen och lägg i tomaterna och persiljan. Rör runt och låt stå och dra några minuter för att smakerna ska hitta varandra. Lägg i en stor skål och vänd runt med ruccola och/eller spenat .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s