PASTA – KLASSISK RÄDDARE I VARDAGEN

Rosmarin- och parmesanpasta

Pastan kommer till undsättning nu när vi blivit skrämda och är rädda för vad det egentligen är för kött vi köper och lägger på tallriken! Såhär i hästköttstider så är det säkert många som stannar upp och tänker efter vad det egentligen är man äter?

Synd bara att det ska till något sådant här innan vi reagerar! Jag har väl egentligen bara en sak att säga om ”hästköttsskandalen”, du får vad du betalar för. Givetvis är det oacceptabelt när konsumenterna blir vilseledda genom falsk varudeklaration men innerst inne vet nog de flesta, men väljer att blunda för, att de billiga produkterna inte är från glada, välskötta djur. Det är vi konsumenter som tillåter att dessa produkter kan säljas då vi låter priset styra inköpen av kött. Jag föreslår att man äter kött några dagar mindre i veckan och istället lägger lite mer pengar på inköpet de dagar man äter det. Bli en kräsen och krävande köttkonsument, kunskap är nyckelordet. Var inte rädd för att ställa frågor till personalen i charken, de är kunniga och är där för din skull!

Vitlök och örter
Vitlök och örter

De dagar man väljer bort kött men givetvis ändå vill ha en smakrik och nyttig middag så är det få råvaror som kan utgöra en så komplett måltid som pastan! Färska örter, oliver, kapris, sardeller, smör och parmesan är bara några av de ingredienser som gör underverk tillsammans! Använd olika sorters pasta, till såser så är det bra med en skrovlig yta så fäster såsen bättre än om pastan är slät. Vitlök kan du pressa, den behöver då inte skalas innan.  Använder du tomater, färska eller på burk, ha alltid i en nypa socker för att få fram smaken. Salta kokvattnet rejält! Salta och peppra ordentligt när pastan är kokt och du ex. vänder den i olivolja, pasta kräver kryddor!

Spara en del av pastavattnet och använd till att späda ut såsen med. Använd också oljan och lagen som oliverna och kaprisen ligger i till att smaksätta med.
Var noga med att pastan inte får kokas för länge! Tänk på att den ska röras runt på värme med övriga ingredienser eller i såsen sedan och då kan den lätt bli överkokt! Har du pasta över som du sparar i kylskåpet så värm den genom att doppa den i sjudande vatten i ett durkslag.
Många är rädda för att använda sardeller och tror att det ska smaka fisk, men det är en missuppfattning! Sardellerna smälter och ger en mustig, härlig smak!
Använd en god extra virgin olivolja, den spelar stor roll i smaksättningen för rätten!
I förslagen anger jag inga exakta mått för råvarorna, det beror helt på er egen smak, prova er fram!

SMAKLIG SPIS!

Vardagsspaghetti med parmesan
Spaghetti, ca 50 g smör, finriven parmesan, 2 msk tomatpuré, 4-5 sardeller i olja, 2 pressade vitlöksklyftor, några droppar balsamvinäger, finhackad persilja, basilika

Koka spaghettin enligt anvisningarna, häll av i durkslag, spara lite av vattnet.
Rör ihop en klick smör med finriven parmesan, en msk tomatpuré, en droppe balsamvinäger och en näve bladpersilja i en skål. Häll i en skvätt olivolja i kastrullen. Salta och peppra ordentligt i oljan, ha i en pressad vitlöksklyfta och blankstek. Rör ner ”smörröran” så att det blir varmt, späd med lite av pastavattnet, häll i spaghettin, riv i en näve basilika (annars lite ruccola).

Tomatsås
1 klick smör, olivolja,1 stor finhackad gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta, Delizie krossade tomater, 1 nypa socker,  1 burk svarta oliver, 2 msk kapris, några sardeller,  finhackad persilja, torkad oregano (bild på oliver från Italienresan), salt och färskmalen svartpeppar

Fräs lök och vitlök i smör och olivolja så att den blir mjuk. Lägg i oliver, kapris och sardeller och låt fräsa med några minuter. Häll i krossade tomater, sockra. Salta och peppra men var försiktig med saltet! Ha i persilja och gärna både färsk och torkad oregano. Låt puttra ca 10 minuter, smaka av med salt och peppar och tillsätt gärna spad från oliverna och kaprisen.

Tomater, basilika, vitlök
Delade coctailtomater, några pressade vitlöksklyftor, olivolja, massor av riven basilika, salt och färskmalen svartpeppar

Fräs den pressade vitlöken i rikligt med olivolja som du saltat och pepprat någon minut (den får inte bli bränd). Dra bort kastrullen från värmen och lägg i tomaterna. Rör runt och späd gärna med lite pastavatten. Lägg i hälften av basilikan och rör runt. Vänd ner pastan så att den blir varm och ha i resten av basilikan vid servering.

Pecorino, smör och svartpeppar
50 g smör, pastavatten, några droppar olivolja, 1 msk tomatpuré, 150 g finriven pecorino, salt och färskmalen svartpeppar

Smält smöret i en kastrull på låg värme tillsammans med olivolja och tomatpuré, salta och peppra rikligt. Rör ner pecorinen så att den börjar smälta, späd med lite pastavatten. Rör ner pastan och servera genast.

Broccoli- och champinjoner
Små broccolibuketter, delade champinjoner, olivolja, finhackad gul lök, några sardeller, grädde, finriven parmesan, 1 skvätt torrt, vitt vin, salt och färskmalen svartpeppar

Fräs champinjonerna så att de får lite färg, vänd ner löken och sardellerna och låt steka med några minuter. Salta och peppra rikligt. Lägg i broccolibuketterna och häll i vinet. Låt vinet reducera, koka ner några minuter. Häll på rikligt med grädde som får koka några minuter och rör ner parmesanen så att den börjar smälta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s