Tacksamt att tänka till om tillbehören

on
Dillgurka
Dillgurka

Det känns som att våra smaker nästan är förgiftade och beroende av de socker- och saltstinna färdigprodukter vi köper i butiken. Visst är det bekvämt och känns som att det sparar tid men när ska vi belöna våra smaksinnen?

Det mesta vi äter idag som köps färdigt är processat och smaksatt med salt och/eller socker, det är de smaker som tyvärr kännetecknar den mesta maten vi äter och det är en sorglig utveckling! Visst har vi väl ändå tid att lägga några minuter på att göra egen marinad till köttet, dressing till salladen och smaksättare till middagen? Allt för vår egen smaks skull!
Använd enkla, rena smaker, det är ju många gånger så att vi överkryddar, dvs. det kan vara bra att försöka få smakerna att samsas om utrymmet, annars är det ju lätt att någon smak tar över och de andra hamnar i skymundan!

Det är givetvis inte alltid så att inspirationen och experimentslustan är på topp när man ska laga mat, men visst finns det vissa hjälpredor som kan bli oumbärliga i ditt kök för att förenkla vardagen! Balsamvinäger, dijonsenap, smör, citron, vitlök, kapris, honung och en god olivolja är något som alltid finns i mitt kök! Hur uttråkad eller oinspirerad jag än känner mig så går det alltid att göra en härligt smakrik sallad, pasta eller smaksätta kött, fisk eller kyckling med dessa hjälpredor hemma.

Gräsigt grön olivolja
Gräsigt grön olivolja

Jag (och många andra) skriver ofta ”en god olivolja”. Vad är det då? Ja, smaken är ju bekant som den berömda baken, men här tror jag att det är viktigt att först och främst tänka till om priset! Det finns en anledning till varför du kan köpa en liter ”olivolja” på vissa ställen för 39.90 när den på andra ställen kostar från 69.90! Smaken! En god olivolja används sparsamt som smaksättare, inte många droppar behövs för att förhöja och komplettera smaken. Den andra duger inte ens att steka i med sin syntetiska smak.

Nu börjar de färska örterna vakna till liv i affären, köp hem ett gäng och plantera om i en  större kruka, ge dom lite kärlek och omtanke och du har en bästis för resten av sommaren! Receptet med rosmarin som dressing till sallad är också utmärkt att använda som en marinad till fläskkött, ta då lite mer olivolja i.

Den mycket enkla salladen på bilden med gurka, citron och dill är ett utmärkt exempel på hur mycket smak man kan få genom några få utvalda ingredienser. Dessutom ger smaken av dill en föraning om vad som komma skall när den älskade färskpotatisen äntligen dyker upp igen!

SMAKLIG SPIS!

 

Rosmarin, vitlök, balsamvinäger
Rosmarin, vitlök, balsamvinäger


Salladsdressing med rosmarin
Finhacka rikligt med rosmarinblad, pressa en vitlöksklyfta och blanda runt tillsammans med en god balsamvinäger, smaka av med flingsalt och färskmalen svartpeppar. Blanda med salladen och droppa över lite olivolja.

Dillgurka
Skiva sköljd gurka på längden med osthyvel. Lägg i en skål och droppa över rikligt med olivolja, några droppar citron och lite finrivet skal samt finhackad dill. Vänd runt och smaksätt försiktigt med flingsalt och färskmalen svartpeppar

Parmesandressing
Blanda lika delar Hellmans majjo och cremé fraiche, finriv rikligt med parmesan och rör ner. Låt gärna stå och vila några timmar, smaka sen av med flingsalt och färskmalen svartpeppar

Senapsdressing
Blanda lika delar Hellmans majjo och cremé fraiche med dijonsenap, avrunnen kapris och några droppar honung, smaka av med flingsalt och färskmalen svartpeppar. Låt gärna stå och vila sig några timmar så att smakerna hittar varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s