Vårkänslorna spirar!

on

Torskrygg, sparris, citronpotatis

Våren har äntligen kommit, snart står vi alla som fastnitade vid grillarna varje kväll och grillar kött, lax, potatis och rör ihop majonnäsbaserade såser, därför tänkte jag överraska, om inte annat mig själv, med att just nu vara helt såld på vit fisk bakad i ugn!

Givetvis, som vanligt vid denna årstiden, spelar den härliga sparrisen stor roll! Tillsammans med lättkokt vårlök blir en god smakbrytning. Kokt vårlök är gott som tillbehör till det mesta och du kan strimla och koka med blasten från vårlöken några minuter på slutet.

Kokt vårlök

När fisken bakas i ugn insvept i folie så stannar alla smakerna kvar och koncentreras. Man kan gärna servera foliepaketen direkt på tallriken tillsammans med tillbehören och ställa fram rykande het citronpotatis i en skål. Färskpotatisen är inte riktigt på g ännu så jag använder Amadine, små potatisar som är goda att koka med skalet på. Änglamark har en fin djupfryst torskrygg som är MSC och kravmärkt, tina den i kylskåp så blir den bäst.
Det är ju ganska mycket smör inblandat här så ingen sås behövs egentligen men vill man ändå ha lite sås till så blir det gott att hacka lite av den kokta vårlöken och blanda med Philadelphia, några droppar citron och smaka av med salt och färskmalen svartpeppar.

CitronDen röda tråden i denna måltid är ju persilja och citron och där både fisken och potatisen får rikligt av dessa smaker så behöver man inte ”konstra” till det så med sparrisen och vårlöken då deras egna smaker kompletterar perfekt!

SMAKLIG SPIS!

 

 

 

Foliebakad torskrygg med sparris och citronpotatis
4 p

ca 500-600 g torskrygg
2 citroner, finrivet skal, saften och skivor
80 g smör
1-2 krukor persilja
6 vårlökar
1 knippe sparris
1 gnutta socker
Extra virgin olivolja
Salt
Färskmalen svartpeppar

Citron- och persiljesmör
Rör ihop det rumsvarma smöret med rikligt med finhackad persilja, skal och saft från en citron. Smaka av med salt och peppar

Torskrygg
Torka av fisken med hushållspapper, salta lätt på båda sidor. Lägg dubbelvikta folieark i en ugnssäker form, ska du servera i folien på tallrik så gör 4 ark. Droppa på lite olja i botten på formen och lägg en citronskiva under varje torskfilé samt en klick av smöret. Lägg på torsken och pensla på smör på ”ovansidan” samt strö på persilja och rivet citronskal. Vik ihop folien. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.

Citronpotatis
Koka potatisen enligt anvisningen på påsen. Häll av vattnet och låt ånga av samt svalna lite. Skär sedan potatisen i kvartar. Lägg en stor klick av persiljesmöret i kastrullen så att det smälter ordentligt (det ska inte bubbla) och ha i massor av persilja, skalet från citronen och gärna köttet. Vänd ner potatisen i smöret.

Vårlök
Rensa vårlökarna och skär av blasten ca 1 dm upp från löken. Dela stora lökar i kvartar
Koka upp ca 2 dl vatten i en kastrull. Tillsätt vårlökarna och koka dem på låg värme i ca 5 minuter med lock, de ska bli mjuka men ändå ha lite tuggmotstånd. Häll av vattnet och tillsätt olivolja, blanda runt och smaka av med salt och peppar.

Sparris
Skär sparrisen i önskad storlek (bryt av nederdelen). Koka upp rikligt med vatten med en nypa socker och lite salt i. Ha i lite av citronsaften. låt koka några minuter, beroende på hur stora bitar du har, de ska ha tuggmotstånd! Häll av vattnet och spola genast i iskallt vatten. Droppa på lite citron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s