Sommarens bufféer

on

Färskpotatis sparris parmesan citron

Sommaren är här! Nu är det hög tid att förbereda för alla högtider som är på gång, konfirmationen har redan varit men nu är det dags för student och skolavslutning!
Släkt och vänner ska bjudas på kalas och vad är bättre till att fylla ut och förfina sommarens bufféer än färskpotatisen!

Buffé är det perfekta alternativet när man ska bjuda många på fest! Har man bara en ”plan” så är det lättare att förbereda så att man inte står stressad och svettig i köket när gästerna kommer! Det finns många olika knep att ta till, det första är att ha ett tema. Att blanda asiatiskt med texmex och italienskt blir sällan uppskattat, ha en röd tråd och utgå därifrån. Det behöver inte heller vara 10 olika rätter, det blir både dyrt och mycket jobb. Lägg hellre några kronor extra på bra och färska råvaror. Satsa på 2-3 sorters protein, dvs. kött och kyckling, vill du ha ex. lax också så tänk på att ha någon typ av sås eller potatis som passar till. En pastasallad och ex. en krämig potatissallad är smaskigt och fyller hungriga magar bra! En Sallad i vackra färger som fylls på ofta blir ett fräscht inslag. Kall sås och ett vispat ört/vitlökssmör till det goda brödet gör buffén komplett. Ha hellre  ett mindre antal rätter  i mindre skålar och fyll på oftare. Skulle det mot förmodan vara sommarvärme i Sverige vid denna tidpunkten så håller sig  ju maten fräsch!

Det allra viktigaste är att förbereda maten som ska lagas, det är den allra  största tidsboven!
Skala, skölj och hacka grönsaker, putsa och marinera köttet dagen innan. Bufféns bästa ”utfyllare” pasta och potatis kan med fördel kokas dagen innan och blandas med sina tillbehör för att smakerna ska sätta sig. Köttet mår också bättre om det tillagas dagen innan så att det får ligga i sin sky och vila över natten! Den kalla såsen och det vispade smöret görs också dagen innan, huvudsaken är att du smakar av allt för att se om något behöver kryddas extra innan du serverar det.
Är du nöjd med maten du lagat och serverar så kan du vara säker på att dina gäster också är det!
SMAKLIG SPIS!

Potatissallad med sparris och parmesan
ca 8 personer (gör du detta receptet till en buffé där även en pastasallad ingår så halvera mängden)!

1,5 kg färskpotatis
2 buntar grön sparris (ca 500 g)
2 askar haricot vertes (det går också bra med ca 300 g frysta)
2 vårlökar i klyftor
2oo g finriven parmesan
1 knippe gräslök
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Vinägrett
Saften och det finrivna skalet från 2 citroner
1 msk flytande citronhonung
2 msk vatten
2 dl Extra virgin olivolja
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar
1 dl finhackad bladpersilja

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, låt ånga av och svalna något. Bryt av den nedre delen på sparrisen och koka i lättsaltat vatten med en nypa socker i ca 2 minuter, häll av i durkslag och spola i iskallt vatten. Ansa och koka haricot vertes och vårlök i lättsaltat vatten, ca 3 minuter (frusen 2 minuter). Blanda alla ingredienser till vinägretten och smaka av med salt och peppar. Salta och peppra den ljumma potatisen och blanda med vinägretten (är potatisen ljummen så tar den åt sig mer smak).Blanda  potais, sparris och haricot vertes, riv över parmesan och klipp över gräslöken.

Färskpotatis kapris dijon

Krämig potatissallad med dijonsenap och honung
ca 8 personer (gör du detta receptet till en buffé där även en pastasallad ingår så halvera mängden)!

1,5 kg färskpotatis, små
4 dl Hellmans majonnäs
4 dl creme fraiche
1 dl flytande honung
2 msk dijonsenap
ca 2 msk avrunnen kapris
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar
Bärkapris till dekoration

Koka potatisen i välsaltat vatten, låt kallna. Blanda ingredienserna till ”röran” smaka av med salt och peppar. Vänd ner de hela potatisarna och låt stå kallt ett par timmar (helst över natten). Smaka därefter av och dekorera med bärkapris samt ringla över lite honung.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s