DÄpplesalviaags för massor av god mat och sommargrill

Midsommarhelgen har varit här och den traditionella sillen, färskpotatisen och jordgubbar har konsumerats i massor. Grillens tid är nu här och den får jobba högtryck, belamras med kyckling, korv och benfria kotlettrader. Här är några tips och enkla råd som kanske gör att grillningen underlättas …

Vilken utrustning behövs? Ja det beror förstås på vad man ska grilla, men en rejäl grilltång och en grillhandske underlättar. En långskaftad pensel för att pensla köttet med och en stålborste för att göra rent gallret med. Ett tips är att lägga gallret i gräset under natten så är det väldigt enkelt att få rent sen! Har du kolgrill så är det bra att ha en sprayflaska med vatten till de lågor som blir när fettet droppar ner. En köttermometer är nästan ett måste samt folie att låta köttet vila under.
Jag föreslår att har du ingen köttermometer så ha en liten kniv och skär ett snitt i köttet för att se om det är färdigt. Tänk också på att oftast på utegrill tillagas köttet på väldigt hög temperatur, vilket innebär att det blir färdigt väldigt fort och kommer att bli ännu mer tillagat under tiden det ligger och vilar under folie. Uttrycket” indirekt grillning”, (du lägger kolet på ena sidan där du grillar för stekyta och låter köttet bli färdigt på andra sidan där värmen är lägre), har kanske blivit lite tjatigt men det är faktiskt viktigt för ett bra resultat! Det är exakt samma sak som när man lagar mat inne i köket och steker köttbiten för färg runt om i panna och sedan låter bli klart i ugn på låg värme.

Vid matlagning är det är oftast förberedelserna som tar tid, grillningen är ju bara en liten del av det roliga. Förbered både maten och grillplatsen! Det viktigaste, ha en yta att jobba på! Det måste finnas plats! De flesta grillar har ju bara en liten, liten sidoyta att ställa fat och verktyg på så ta gärna fram ett extra bord och ställ vid sidan om. Där har du plats för knivar, tänger och uppläggsfat där köttet kan ligga och vila under. När man står inne i köket och lagar mat så vet man ju exakt var allt finns men vid grillen ska man ofta springa in och hämta fat, papper, skålar mm.Avlastningsyta

Kan man tänka sig att lägga några extra kronor på råvaran så vinner man mycket i både smak och hur den ska tillagas! Man slipper bl.a. dränka den i färdigköpt socker- och saltstinn marinad för att glömma att den inte smakar något. Smaken som finns i de färdigmarinerade produkterna, som ex. ”grillspjut” tar över allt annat, har en märklig fadd smak som stannar kvar i munnen resten av måltiden … det är ju lite synd mot de andra rätterna! Gör din egen marinad så får du rena och enkla smaker som passar ihop med tillbehören. Färska örter och olivolja fixar det mesta!

Maten till grillningen kan man också förbereda för att förenkla. Har du många till middag kan du marinera köttet eller kycklingen två dagar innan för att ligga i marinad i ett dygn och sedan tillaga dagen innan. Vill du förenkla ytterligare om ni är många så är ett tips att förbereda köttet/kycklingen  i ugnen innan så är det bara att lägga på grillen snabbt för härlig yta och smak! Lägg ex. de marinerade kycklingfiléerna på en plåt och baka i ugn på 125 grader till en innertemperatur på 60 grader, lägg det sen på grillen för vacker grillyta och doft (du kan baka den i ugnen dagen före).

Många har ju gasolgrill där det finns en extra stekplatta men även på kolgrillen kan man ställa en stekpanna på gallret. I receptet på rostad färskpotatis kan du förkoka färskpotatisen dagen innan och lägga i kylskåp. När det är tid för middag lägger du den i en stekpanna och gör färdigt på grillen under tiden köttet vilar. Värmen på grillen är ju oftast som bäst när köttet är färdigt eftersom  man alltid har för bråttom och lägger på köttet innan kolen är grå…

Receptet på marinad är en standardmarinad som passar till både fläsk och kyckling och ger en god grundsmak som låter de andra smakerna i tillbehören komma med! Jag använder nästan aldrig marinad till nötkött, enbart salt och peppar, då ett bra nötkötts egen smak räcker gott och väl!

SMAKLIG SPIS!

 

Stekpannerostad färskpotatis med smör och timjanStekpannerostad färskpotatis
4 personer

ca 1 kg lättkokt små färskpotatisar
50 g smör
1 kruka timjan, rivna blad
2 klyftor pressad vitlök
Salt
Färskmalen svartpeppar

Lägg en smörklick i en stekpanna som du ställer på det varma grillgallret. Salta, peppra och lägg några timjanskvistar i. Lägg i potatisen och låt ligga så den får färg, det ska vara en nästan bränd stekyta. Ta av pannan från värmen när potatisen är färdig, lägg i en klick smör, vitlök och resten av timjanen. Rör om och smaka av, det ska vara rikligt med svartpeppar.

Grillmarinad till fläsk och kycklingGremolata
till ca 1 kg kött

3 dl rapsolja
1 dl japansk soja
1 dl vitt, torrt vin
2 msk balsamvinäger
Några droppar tabasco
3 vitlöksklyftor
1 färsk chili, finhackad utan kärnor
Skalet och saften från 1 citron
1 kruka bladpersilja, finhackad
1 kruka timjan, plockade blad
Salt
Färskmalen svartpeppar

Blanda ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå några timmar och smaka av igen.

Annonser

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s