Halv kyckling på grillen!

on

Spatchcooked Brösarp

Att grilla hel kyckling är underbart gott men för att få ett bra resultat så tar det ju väldigt lång tid på grillen, och att vänta är ju ingen av våra bästa egenskaper när vi är hungriga!

Att dela kycklingen s.k ”spatchcook” är ett bra knep för att få en hel fågel härligt, knaprigt grillad med saftigt och mört kött! Det är en bra metod för att få ett jämnt grillresultat, är enkelt och tar inte så lång tid, men visst måste man med kolgrill grilla indirekt för rätt temperatur och tid även här. Har du inte gjort det så investera ochså i en köttermometer, det är en ovärderlig hjälp för att få bra, grillat kött.  Med gasolgrill är det lättare att kontrollera temperaturen men här krävs det ju att man stryper lågorna och kanske bara använder en brännare på lägsta värme, placerar köttet vid sidan om för att det ska göras klart.

Jag har fördelen att för första gången vara ägare av en gasolgrill och det är ju enormt lättvindigt att bara sätta igång den, genom en knappvridning så är det klart att grilla! Givetvis har jag kvar min kolgrill för att kunna variera mig, kolsmaken är ändå kolsmaken (sen vet jag inte om jag lurar mig själv men jag tycker jag får kolsmak från gasolgrillen också …).
För att testa min gasolgrill så ville jag prova att grilla delad kyckling så jag stack ner till ICA och köpte min favoritkyckling, färsk, ekologisk från Brösarp. Vilka kycklingar, man kan tro att det är minikalkoner! Den vägde 2,7 kg och räcker lätt till 10 personer. Visst, den kostar 119:- per kilo men det är den värd! Först och främst för att man vet att det är en kyckling som haft ett bra liv och varit glad. Det märker man på det underbara köttet och konsistensen, en sådan råvara är alltid enklare att tillaga. Det säger sig självt att man kanske inte köper sådana kycklingar hela tiden men prova, det är stor skillnad!

SMAKLIG SPIS!

Strö över parmesan

”Split chicken” med oregano- och citronsmör

Dela kycklingen såhär –
Lägg kycklingen med bröstsidan ner och skär med en vass kniv eller klipp med kraftig sax på båda sidor om ryggbenet och ta bort det. Tryck ut kycklingen och knäck till det 3-kantsformade bröstbenet och ta bort det. Putsa bort överflödigt skinn från sidorna om du önskar.

1 hel färsk kyckling, delad i 2 halvor
75 g smör (rumsvarmt)
1 citron, saften och det finrivna skalet
2 klyftor vitlök, pressade
100 g finriven parmesan
1 kruka oregano
2 msk torkad oregano
Salt
Färskmalen svartpeppar

Klappa in kycklinghalvorna runt om med salt och svartpeppar .
Rör ihop 50 g smör, vitlök, skalet av citronen, torkad oregano och salt och peppar.
Lossa försiktigt skinnet från kanterna på låret och bröstet med en vass kniv och tryck in smöret under. Lägg på grillen på hög värme och grilla först skinnsidan så att det blir knaprigt, vänd därefter och grilla andra sidan. När kycklingen fått fin färg på bägge sidor sänk värmen. På kolgrill ha kolet på ena sidan och lägg kycklingen på den andra, lägg på locket. Med gasolgrill använd ”hyllan” till kycklingen och ha bara en brännare igång på lägsta värme(ca 125-150 grader) och stäng luckan.
Kolla innertempen efter ca 30 minuter (kycklingen är färdig när den är 75-80 grader).
Hacka oregano och lägg i en kastrull tillsammans med 25 g smör, saften från citronen och salt och peppar. Värm så att smöret smälter (det får inte koka) .
pensla oregano- citronsmör

När kycklingen är färdig, lägg på ett stort ark folie och pensla på av det smälta smöret runt om. Strö över den rivna parmesanen och vik över folien. Låt vila minst 15 minuter.

4 kommentarer Lägg till

 1. inte fan gör det det skriver:

  Gott!

 2. Björn Törngren skriver:

  Bra bilder och bra snack om mat!
  Har du testat ”chicken on a can”?
  Då tar en hel kyckling på grillen typ 45 min… Om inte, hör av dig för beskrivning!

  1. thefoodfactory skriver:

   Hej Björn! Snällt skrivet men ska man snacka om bra bilder så är det bara att gå in på din sida! Jag är ju bara en glad amatör … 🙂
   Har faktiskt inte provat hel kyckling över en ölburk, låt mig gärna veta hur du gör!!

   1. Björn Törngren skriver:

    Tack!

    Drick upp halva ölen! (Bara det!)
    Välj ut kryddor som du gnider in kycklingen med, samma sorts kryddor slår du även i burken.
    Sedan sätter du den urtagna kycklingen på burken och se till att den kommer så långt ner som den kan!
    Det är en rätt så lustig syn!

    Jag har en stor Weber grill och det är precis att det går, kycklingen måste stå i mitten. Sen är det bara att köra på typ medeltemp. Snurra den ibland, det kan vara lite kämpigt och den vill ofta välta.

    Men som sagt, du måste ha en grill med lock. Det går fort för att det börjar koka i burken, så den tillagas även inifrån och blir väldigt jämnt tillagad.
    De saftigaste kycklingarna jag ätit har varit från denna metod…
    Lycka till!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s