Härliga hösthamburgare

Högrevsburgare

Hösten är oundvikligen här och då är det ju dags för mer rustik mat som grytor och långkok, men då det hittills varit ett så fantastiskt väder med sol och värme så kan jag inte riktigt släppa grillen!

 

Så här på höstkvisten så blir jag alltid sugen på mer kryddstark mat och vad passar bättre att göra då än egna, goda burgare!  Vill man inte grilla ute så går det utmärkt med en grillpanna på spisen! Intresset för att göra ”riktiga” hamburgare på högrev ökar, jag får många besök på min blogg där receptet efterfrågas och det är jättekul! Högreven är den bästa biten till alla former av kalops,  Chili con carne och att mala till grov färs då den innehåller mycket hinnor, bindväv och insprängt fett vilket ger en fantastisk smak! Högreven är dessutom en mycket prisvärd del att köpa, den kostar ungefär hälften av vad vanlig varmkorv kostar per kilo! ICA har ibland färdigmald högrev men det beror ju på efterfrågan så finns det inte färdigt så be charken mala.

Har man bara välkryddade och goda burgare så behöver man inte så många ”skarpa” tillbehör att ha ovanpå, då tar smakerna över från varandra. Det är givetvis en smaksak , man använder ju sina favorittillbehör. Vill du inte göra din egen barbequesås så går det utmärkt med färdigköpt. Prova ”Sussex Valley” Barbeque (jag köper den på Kils Slakteris butik och Gourmanderiet i Karlstad men den finns visst på ICA här i Arvika ochså), har du provat den vill du inte ha något annat!  Jag skippar gärna den råa löken på hamburgaren, den tar över smakerna alldeles för mycket. Den blankstekta och mjuka löken och vitlöken i färsen räcker gott. Skivad saltgurka ger en härlig syra- och sältakick. Använd lagrad cheddar (den ”riktiga”, inte det gula färdigskivade ”substitutet), du kommer att märka smakskillnaden. Ha lite finriven cheddar i färssmeten för smakens skull och lägg istället en skiva ost ovanpå tomaten annars smälter den bort.

Istället för hamburgerbröd så grillar jag två tjocka skivor Pavé, på den ena brer jag barbequesås och Hellman´s majjo där hamburgaren får ligga, den andra doppar jag i såsen!
Prova att koka och grilla en hel majskolv som tillbehör till burgaren, den söta smaken från majsen och syran från lime blir fräscht och gott!

006

 

SMAKLIG SPIS!

 

 

Högrevsburgare på grillat bröd
4-5 st

600 g mald högrev (eller nötfärs)
3 klyftor vitlök, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 klick smör
1 ägg
100 g finriven cheddar
2 msk Tabasco
3 msk Worchestershire
1 msk soja
Chilipulver
Salt
Färskmalen svartpeppar
8 skivor Pave (eller annat bröd)

Stek lök och vitlök på medelvärme i ca 4-5 minuter så att den blir blank och mjuk, ställ åt sidan att svalna. Rör ner alla kryddor, ägget och osten i färsen, låt gärna stå en stund. Rör sedan ned den avsvalnade löken och vitlöken och smaka av, krydda mer om det behövs. Forma till 4-5 stora hamburgare. Använder du utegrill så grilla först på hög värme för yta, sedan på indirekt för att bli klara. Har du grillpanna så grilla på hög värme för yta, sätt sen i ugnen på 130- 140 grader i ca 20-25 minuter för bästa resultat.
När burgarna börjar bli klara så grilla brödet ca 3-4 minuter på varje sida och servera direkt.

 Förslag till  toppings  och sås
Hellman´s majjo
Sussex Valley Barbeque
En tjock skiva tomat
Saltgurka
Lagrad Cheddarost
Ruccola
Peperoni

Grillade majskolvar med pecorino och lime

Färska majskolvar
Finriven pecorinoost
Malen chilipeppar
30 g smör
Salt
Färskmalen svartpeppar
Lime

Lägg majskolvarna i en gryta med välsaltat vatten och låt sjuda i ca 15-20 minuter. Smält smöret på låg värme. Ta upp majsen och låt ånga av en stund. Salta och peppra majsen runt om samt pensla på lite av det smälta smöret, salta och peppra. Grilla runt om till önskad färg. Lägg den rivna osten och det smälta smöret på en varsin flat tallrik, rulla den grillade majsen runt om i smör, strö över chilipulver och rulla sen runt om i osten.

Servera med en limeklyfta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s