Fläskytterfilé

014

Jag är inget stort fan av fläskytterfilé, vet inte riktigt varför? Jag älskar ju fläskkotletter och det är ju samma sak, bara utan ben … nåja det är väl så att jag både ätit och serverat min beskärda del av benfri kotlettrad under åren!

Fläskytterfilé är i princip bara en rejält putsad benfri kotlettrad men det kan vara en del fett kvar vid inköp och det tycker jag du ska låta vara kvar (hinnor ska putsas bort). Nu valde jag att bara krydda/marinera med mina favvosmaker (worschestershire och tabasco, som gör underverk med det mesta) samt att krydda rikligt med salt och färskmalen svartpeppar. Den lilla skvätten med kalvfond gör att smakerna mildas av. Detta gav faktiskt en helt ok kryddning till ett ibland lite smaklöst kött.

Dela ytterfilén i ”puckar” så går det fortare och köttet blir jämnare tillagat . Ta en ugnsfast form och vänd runt puckarna i en blandning med rapsolja samt salt och peppar. Droppa sedan på worschestershire och tabasco och en skvätt kalvfond. Gnid in kryddorna ordentligt, plasta in formen och låt gärna stå en halvtimme. Sätt en grillpanna på hög värme och grilla de rumstempererade puckarna runt om för fin färg och smakrika grillränder. Ha en skvätt vatten och en liten klick smör i ugnsformen som du marinerat köttet i (den ska inte sköljas ur). Ställ in i ugnen på 125 grader i ca 35-40 minuter, innertempen ska vara ca 68 grader. Låt vila under folie i 10 minuter. Till detta räcker det gott att servera en tomat- och ruccolasallad och ett gott bröd! Glöm för guds skull inte att doppa brödet i skyn!!!

019Vill du ha lite matigare så servera en pasta till. Koka fusilli enligt anvisningarna på paketet, häll av i durkslag men spara ca 1 dl av pastavattnet.. Ha i en  riklig skvätt god olivolja i kastrullen, blankstek några klyftor finhackad vitlök och några matskedar avrunnen kapris. Häll tillbaka pastan i kastrullen tillsammans med pastavattnet och rör ner några nävar ruccola. Smaka av med salt och peppar. Servera direkt, droppa över olivolja och riv över parmesan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s