Matmässa i Mariebergsskogen

on

 

Rosmarinpasta

Förra helgens besök på mässan ”Smaka på Värmland” i Mariebergsskogen gav mig återigen en välbehövlig påminnelse över Värmland som matlandskap!

 Så många duktiga och hårt arbetande bönder och tillverkare av genuint hantverk med värmlandsprodukter vi har här! Lamm, kalkon, gris och nöt. Fisk. Potatis, grönsaker, även pasta tillverkad i Karlstad! Sylter, marmelader och underbara praliner. Listan kan göras lång och vi konsumenter borde nog kanske i större grad tänka efter och köpa dessa produkter! Inte enbart för att hjälpa till och stödja tillverkaren utan i allra högsta grad för vår egen skull, vilka smaker! Allt som är tillverkat i småskalig produktion har ju den förmågan, smaken och kvalitén styr!

013Det finns ganska många produkter från värmländska tillverkare tillgängliga här i Arvika, fler än vad man kan tro. Konsum har ju Värmlandschark och sitt eget varumärke Nästgårds, ICA har Hemgården och ett antal produkter från lokala tillverkare såsom Kils slakteri, Lillängshamnens fiskrökeri och Svensk pasta med flera! Bara fråga efter vad du vill ha, efterfrågan styr ju som bekant mycket av tillgång!

010Det är en speciell känsla att gå på matmässa! Man får en helt annan känsla för produkten när man träffar tillverkaren och får prata om hur de gör och hur de arbetar. Man trängs, står i kö, provsmakar och handlar alldeles för mycket! Mina inköp utgjorde en diger lista men det jag först provade när jag kom hem var en marinerad, varmrökt lax och lammracks. Det som man kan tänka på när man har dessa proteiner är att det är så mycket smak i dem att man inte behöver krångla till det för mycket med tillbehören!

Till laxen gjorde jag ett lent, krämigt mos smaksatt med parmesan och till lammet kokte jag pasta från Svensk pasta som är smaksatt med rosmarin. Det kan givetvis göras med naturell pasta också. Det är så mycket smak i lammet så tillbehöret ska bara komplettera och jag gjorde en röra i morteln med rosmarin, vitlök och balsamvinäger för att lyfta fram smaken.

Både moset och pastan passar utmärkt som tillbehör till allt annat också!
SMAKLIG SPIS!

ParmesanmosParmesanmos
4 p

1 kg mandelpotatis
2 dl standardmjölk
1 dl grädde
30 g smör
2 dl finriven parmesan
Salt
Färskmalen svartpeppar

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt ånga av och mosa lätt med gaffel. Värm mjölk, grädde och smör i en liten kastrull. Rör ner mjölk/gräddblandningen och vispa med elvisp en kort stund till ett lätt mos. Rör ner parmesan och smaka av med salt och peppar.

 

 Rosmarinpasta
4 p

300 g rosmarinpasta från Svensk pasta (eller naturell)
1 kruka rosmarin, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
2 msk extra virgin olivolja
1 skvätt balsamvinäger
25 g smält smör
Salt
Färskmalen svartpeppar

Koka pastan enligt beskrivning (al dente) och häll av i durkslag, spara lite av pastavattnet. Mortla rosmarin, vitlök, olivolja och balsamvinäger tillsammans med lite salt och peppar till en röra. Häll röran i kastrullen tillsammans med smöret och låt puttra upp. Ta av från värmen och häll i pastan och ca 1 dl av pastavattnet. Rör runt så att det tar smak och blir varmt. Smaka av med salt och peppar och servera genast!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s