Nostalgisk tillbakablick på 80-talet

on

 

 Entrecote ryggbiff fondue

Nostalgisk i alla fall med tanke på vilken typ av mat kompisgänget lagade hemma i köket hos den som hunnit få egen lägenhet … Ugnsstekt falukorv med hemgjort potatismos, potatis- och köttfärsgratäng med massor av ost, den obligatoriska köttfärssåsen med spaghetti, kyckling i lergryta och när det vankades fest, köttfondue!

Tyvärr var jag dum och lämnade den gamla fonduegrytan när jag flyttade från Malmö med inställningen ”att den kommer jag aldrig mer att använda”, men så fel jag hade!
Häromdagen läste jag någon artikel där fondue nämndes och minnena satte igång, det är ju åratal sen sist, men så gott och vilken bra festmat och ett perfekt sätt att umgås!

Som tur är fick jag låna en helt underbar gryta i gjutjärn av en kompis. Det får nog bli mitt nästa inköp, en fonduegryta i gjutjärn! Får kanske nosa runt på lite loppisar, i affärerna ser man bara de i aluminium och inget fel på dem, de fyller samma funktion men ögat måste ju få sitt …! Grytan mitt på bordet, skålar med kalla såser och grönsaker och gästerna sköter sig själva!
Man kan förbereda allt och bara sätta igång när gästerna kommer!

Man kan lägga lite mer pengar på inköp av ett bättre kött då man inte alls äter lika mycket kött per person som när man äter en tallriksrätt! Beräkna ca 100-150 g per person. Dessutom blir man oftast mätt snabbt då man hela tiden sitter och doppar pommes i såsen under tiden köttet ligger i grytan … Förr när man gjorde fondue så använde man ju vanlig matolja och jösses vad det osade! Lukten låg kvar i huset i flera dagar till alla grannars förtret!  Fritera i köttbuljong så slipper man oset, nyttigare blir det och dessutom mycket godare! Ta även dina favvogrönsaker , större bitar av broccoli, blomkål, paprika och champinjoner passar alldeles utmärkt till.

Jag använde både ryggbiff och favoriten entrecote, skär i tunna bitar och vänd runt i lite färskmalen svartpeppar och en gnutta salt. Ha däremot salt och peppar på bordet så kan gästerna själva krydda efter att köttet är klart (så blir inte buljongen så salt). Har entrecoten fint insprängt fett så låt det med glädje sitta kvar, det ger en härligt mustig smak till buljongen!
pommes kalla såser
Egna pommes slår frysta med hästlängder! Använd stora King Edward eller bakpotatis som är lätta att skära i tunna stänger. Vill man så kan man fritera dom i olja i en panna innan man kör färdigt dom i ugnen, men det blir lika bra (och enklare) att bara köra dom i ugnen. När du serverar dom så lägg i folie så håller de sig varma en stund, salta inte förrän de läggs upp på tallrik, då blir de mjuka.

Att göra egna såser är ju något jag förespråkar men denna gången fuskade jag så det fick bli Hellman´s majjo, Lallerstedts chilibea och Sussex Valley barbeque, det gick bra det också!

SMAKLIG SPIS!

Buljong till köttfondue

6 dl vatten
2 dl rött vin
2 oxbuljongtärningar
2 tsk soja
Chiliflakes
1 pressad vitlöksklyfta
Salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en gryta och koka upp buljongen på spisen, låt koka ihop några minuter och häll sedan över i fonduegrytan.

 

Oreganopommes
1 bakpotatis per person (eller stora King Edward)
Salt och färskmalen svartpeppar
Torkad oregano (eller annan torkad örtkrydda)
Olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela potatisen i tunna stavar. Lägg på bakplåtspapper och vänd runt i olivolja och kryddor, var försiktig med saltet. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter (ta ut och vänd dem efter halva tiden). Sätt ugnen på 250 grader grill och ställ in i ca 5 minuter. Ta ut och låt svalna lite, lägg sen i folie och låt gästerna salta själva när de tar pommes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s