Broccoli, blomkål och bacon för en hälsosam höst …

Bacon, broccoli och blomkål

Hälsosammare i alla fall för mig då jag måste erkänna att varken blomkål eller broccoli brukar ingå i min kost. Jag tycker att det är ganska tråkiga och smaklösa grönsaker men motsatsen bevisades när jag hos en kompis blev bjuden på en jättegod wok där både broccoli och blomkål fanns med.

Det fick mig att tänka om, man kan ju inte komma ifrån att de är hälsosamma och gör en massa nytta för kroppen, de är också väldigt billiga. Dessutom kan man ju med enkla knep få dem att smaka riktigt gott så jag provade lite olika varianter, bl.a. ett himmelskt gott potatis- och blomkålsmos med färskost! Knaperstekt rökt bacon eller skinka passar utmärkt till för den lilla extra stunsen av fett och sälta. Spara fettet från baconet i pannan och stek kålen i det. Tänk också på att salta och peppra ordentligt så att det lyfter fram smakerna.

Woka eller stek entrecote i tunna skivor i en panna och blanda sen ner grönsakerna som du stekt var för sig. Smaken i skyn från det marinerade köttet och fettet från köttet blir fantastisk och ger extra stuns till kålen.
Jag vill gärna att kålen ska vara krispig med en fin stekyta, den blir lätt mosig om man steker den för länge, så jag steker den först i lite av baconfettet på mycket hög värme några minuter och lägger den sen åt sidan när jag tillagar köttet. Därefter lägger jag tillbaka kålen i pannan så att smakerna får hitta varandra! Här går det lika bra att använda frysta grönsaker, se bara till att torka dem när de tinats innan de ska stekas, annars är det svårt att få fin yta på dem.
Marinera köttet lite lätt som jag gör med worcestershire och tabasco eller med någon annan marinad du gillar, det är bra att ge köttet lite extra sting så att smaken går igenom till grönsakerna.

Man kan ju tro att det blir för mycket av det goda och att fantasin tryter (!) med blomkål både som tillbehör och i moset men det blir helt skilda smaker och underbart gott.

SMAKLIG SPIS!

Entrecote med bacon, broccoli ,blomkål och mosEntrecote med baconströssel, broccoli och blomkål
4 pers

600 g entrecote (eller annat kött, helst med lite fett)
Blomkål (fryst går bra)
Broccoli (fryst går bra)
1 paket bacon eller annan rökt skinka
25 g smör
Olivolja
Worcestershiresås
Tabasco
Chiliflagor
1 dl vatten
1 msk soja
Salt och färskmalen svartpeppar

Lägg de tinade grönsakerna i hushållspapper eller i en kökshanduk så att det drar ur vattnet. Ta fram köttet ur kylskåpet minsten halvtimme innan du ska tillaga det. Skär köttet i tunna bitar, vänd runt i olivolja, chiliflagor, salt och färskmalen svartpeppar. Droppa i rikligt med worcestershiresauce och några droppar tabasco, vänd runt så att köttet tar åt sig smakerna.

Klipp baconet i små bitar och stek på hög värme i ca 6-8 minuter så att det blir riktigt krispigt. Lyft ur pannan med hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av. Stek därefter grönsakerna i omgångar i baconfettet, salta och peppra. Vänd runt försiktigt så de inte går sönder, lägg åt sidan.
Lägg smörklicken i pannan, när den fräst klart, lägg i köttet. Låt steka runt om i ca 2 minuter, ta därefter bort pannan från värmen. Häll i vatten och soja, lägg gärna på ett lock (eller en bit folie)och låt köttet vila några minuter. Lägg i grönsakerna så att de suger åt sig av skyn. Servera tillsammans med potatis- och blomkålsmos och strö över baconströssel.

 

Krämigt potatis- och blomkålsmos
4 pers

1 mindre blomkålshuvud
4 stora potatisar
2 dl vispgrädde
50 g smör
2 msk färskost (gärna mascarpone)
En näve finhackad bladpersilja
Salt och färskmalen svartpeppar

Skala potatisen, skär i mindre bitar och koka upp i lättsaltat vatten i ca 12 minuter, låt därefter de mindre blomkålsbuketterna koka med tills allt är mjukt, ca 10 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av på varm platta. Värm grädden och smöret i en mindre kastrull, det får inte koka. Mosa potatisen och blomkålen med en gaffel. Använd sen en elvisp och häll i gräddblandningen i omgångar och vispa för önskad konsistens (vispa inte för länge, då kan moset bli klistrigt). Rör ner färskosten och servera genast. Dekorera med finhackad bladpersilja.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s