Adventstider och julens smaker

 

007

Varje år vid advent så börjar smaklökarna längta efter den traditionella glöggen!
Och varje år är det likadant, den första koppen är himmelsk och likaså den andra, man knaprar pepparkakor och julstämningen är på topp! Sedan börjar dock det söta och varma bli lite mäktigt, kinderna blir röda och man längtar efter en lite mer neutral dryck istället!

Är man den traditionella adventsfiraren och glöggälskaren så är nog detta ett scenario många känner igen sig i. Man kan ju givetvis dricka andra drycker på glöggfesten, kall vit glögg är ju ett alternativ, olika öl är ett annat, men håller man sig på den röda sidan och sen fortsätter med rött vin så är olika ostar den perfekta kompanjonen till en lång kväll och de gör sig jättebra både till glöggen och vinet.

Som välkomstdrink när gästerna kommer kan det vara kul att bjuda på en ”Kir Noel” (det är en variant på den klassiska Kir Royal), som man gör med 1 del glögg(gärna spritsmaksatt) och 4 delar mousserande vin, helst Prosecco. Passar perfekt att bjuda på som starter, en frisk och fräsch smak som ändå smakar jul för att sedan gå vidare med den sötare glöggen.

Lite sött, lite salt och lite hett. Till glögg behövs såväl smaker som kontrasterar som förstärker. Vilken ost man brukar använda är ju en smaksak, getost rullad i pepparkakssmulor är ju en klassiker, likaså pepparkakor med ädelost. Jag valde denna gång några olika ostar som jag tycker är lika goda tillsammans med olika smaksättare som på egen hand. Klassisk mogen Brie du Grand Pere 30 %, Blue Alp 36 %, samt två hårdostar, spansk Manchego och Italiensk Parmegiano Reggiano. Till detta blir det gott med kavringsnittar som bryter av lite, salta kex, valnötter, fikon, torkade bär, marmelad, saffranshonung och russin (marinera gärna russinen i glögg över natten). Lite starkt kryddade och rostade nötter chockar gommen! Rosta ex. jordnötter och mandlar som du vänt runt i lite olivolja och kryddat med cayennepeppar på ett bakplåtspapper i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Den söta delen av bjudningen får sitt med bland annat vanliga enkla Ballerinakex med smak av pepparkaka, lite brutna bitar av en mörkare choklad samt de underbara choklad- och pepparkaksbollarna, gör gärna dubbel sats, de kommer at gå åt!

SMAKLIG SPIS!

Kavringsnittar med parmesancréme
(hur mycket ost du ska använda beror på hur många ni är, jag tycker det ska vara mycket parmesansmak så smaka av hur mycket du tycker det ska vara)!

Skär kavringen i snittar, blanda Philadelphiaost med finriven parmesan, smaka av med lite salt och peppar. Låt gärna stå några timmar för att smakerna ska dra åt sig. Ta fram oströran minst en halvtimme innan den ska serveras, klicka den på kavringsnittarna, dekorera med färska fikon och klipp gärna över lite gräslök

 

Choklad- och pepparkaksbollar

200 g smulade pepparkakor
50 g rumsvarmt smör
30 g mandelmassa
2 msk glögg (gärna spetsad med cognac)

Att rulla i-
100 g ljus choklad
Finsmulade pepparkakor, körda i mixer eller med mixerstav
2 msk kakao

Blanda pepparkakorna med smöret, glöggen och mandelmassan till en jämn deg. Rulla bollar av degen och ställ kallt.

Smält den ljusa chokladen i vattenbad eller i micron och låt svalna något. Rör om hela tiden. Rulla bollarna i den smälta chokladen och därefter i pepparkakasmulorna som blandas med den ljusa kakaon och ställ svalt på ett smörpapper.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s