Potatisgratäng – en klassiker på nyår

Potatisgratäng i portionsform

Nyårsraketerna yr runt omkring oss och det är sista helgen efter julfrossande innan det är dags att starta det nya året med löften om ett sunt och hälsosamt liv. Så Vad är då bättre till nyårfesten än att passa på att laga en riktigt fet, onyttig och underbart god potatisgratäng?

 Onyttig vet jag dock inte om det egentligen stämmer, jag är av den uppfattningen att riktig grädde, riktigt smör och kolhydrater är bra för oss i rätt mängd. Dessutom är potatisgratäng en god klassiker som du enkelt varierar smaken på genom att ex. blanda i purjolök på slutet som då fortfarande är krispig, och vitlök (koka de hela vitlöksklyftorna några minuter tillsammans med potatisen innan du pressar dom och blandar med gratängen). Olika örter ger också gratängen lite skjuts, välj din favorit!

Det klassiska är ju att koka potatisen i gräddmjölk istället för att bara ha den i ugnen men jag tycker den blir så mycket godare och matigare i smaken om man istället förkokar den i grönsaksbuljong.

Osten man använder kan ju varieras, jag gillar vällagrad engelsk cheddar men det är även gott med en vällagrad Svecia eller prästost. Det bör finnas smak i osten som kompletterar potatisen och grädden med en brytning. Det finns ingenting som säger att man inte kan använda gorgonzola heller, men då beror det kanske lite mer på vad ni ska äta till.

Det största misstaget man gör med gratänger är oftast att de får stå inne i ugnen för länge, de ”överlagas” så att potatisen blir alldeles mosig och stabbig, jag tycker det är gott när man får lite tuggmotstånd! Vår rädsla för salt gör att det är alldeles för lite kryddat med salt och även med peppar. Feta ingredienser som grädde och ost kräver en massa salt för att komma till rättvisa! Dessa misstag är i alla fall de jag själv gjorde förr, nu har jag experimenterat en del och är ganska nöjd med resultatet!
Mitt val av kött till denna potatisgratäng blev rosmarin- och vitlöksrostad lammrostbiff med en klick aioli och det blev väldigt uppskattat! Vill ni ha det receptet så finns det på foodfactory.se

SMAKLIG SPIS OCH GOTT NYTT ÅR!

 

Potatisgratäng

900 g mandelpotatis (eller annan potatis)
2 tärningar grönsaksbuljong (till en liter vatten)
½ purjolök (den gröna delen) hackad
1 kruka rosmarin, finhackade blad
4 vitlöksklyftor, skalade
5 dl grädde
1 klick smör
250 g finriven cheddar
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar


Skiva potatisen i halvcentimeter tjocka skivar. Koka på medelvärme potatisskivorna i buljongen smaksatt med salt och peppar i ca 10 minuter. Lägg i vitlöksklyftorna de sista minuterna för att koka med. Häll av buljongen och låt ånga av.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en smord ugnssäker form eller portionsformar. Börja med ett lager potatis i botten (salta lätt), därefter ett lager purjolök, rosmarin, vitlök och ett lager cheddar. Upprepa proceduren 1 gång till och häll sedan på grädde. Grädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen, höj därefter till 250 grader (övervärme eller grill) och ställ upp formen tills gratängen fått vacker färg. Servera genast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s