Kycklinggryta – bra början på hälsosamt nytt år!

on

Kycklinggryta

Grytor och långkok är ju trend även i år, speciellt pulled pork, men jag väljer istället att satsa på den här kycklinggrytan som får så fantastisk smak trots de få ingredienserna!

 Rätter som tillagar sig själv i ugnen under lång tid, det är väl något som passar vår livsstil just nu, maten sköter sig själv i ugnen medan jag har tid att göra annat! Så få ingredienser men så mycket smak. Den tar 5 minuter att göra iordning, sen sköter den sig själv! Kanske inget man gör när man kommer hem en vardagkväll, den ska ju trots allt stå i ugnen över en timme, men man kan lika gärna förbereda och göra den dagen innan den ska ätas, den är lika god då!

Enklast är oftast godast, vi kanske har en viss förmåga att ”övergöra” maten vi lagar, jag tror mer på att smakerna i de olika ingredienserna ska få komma fram och samarbeta med varandra. Jag köper en hel kyckling och styckar den sen kokar jag buljong på skrovet. Här kan man verkligen prata om att få mycket för pengarna och lova mig att om ni kokar egen buljong så smaka den tillsammans med den färdigköpta och känn skillnaden! Ingen färdig buljong kan mäta sig med den hemgjorda när det gäller smak.

I detta receptet lägger jag i delikatesspotatis skuren i mindre bitar direkt i ugnsformen, den blir jättegod då den blir ”kokt” i vätskan från de andra ingredienserna. Det är också gott med vita bönor eller ris till. Spaghetti är en annan favorit som mår riktigt bra tillsammans med dessa smaker!

SMAKLIG SPIS!

 

Kycklinggryta med söta tomater
4 pers.

4 kycklingben/lår, gärna från färsk, hel kyckling (annars färdigköpta)
1 stor knippe basilika, bladen rivna, stjälkarna finhackade
Olika mogna tomater, röda och gula coctail, plommontomater, skurna i bitar
1 hel vitlök, skalade klyftor
2 färska chili, urkärnade och finhackade
Vit balsamvinäger
Havssalt
Färskmalen svartpeppar
1 nypa socker
Extra virgin olivolja
Potatis (delade) eller vita bönor

Sätt ugnen på 180 grader. Vänd runt kycklingbenen i salt och peppar så att de blir kryddade runt om och lägg i en ugnsform. Vänd runt de skurna tomaterna i en nypa socker, lite salt och några droppar olivolja. Lägg alla ingredienser i formen och ringla över olivolja, vänd runt så att allt blandas. Låt kycklingen ligga ovanpå tomaterna så att den får den fina färgen och skinnet blir krispigt. Ställ in i ugnen ca 1- 11/2 timme (beroende på kycklingbenens storlek). Ta ut efter ca 1 timme och kolla, köttet ska falla av från benet).

 

Kycklingbuljong

Kycklingskrov
1 stor morot i bitar
1 gul lök, skivad
1 liten purjolök, både det vita och gröna, skivad
1 selleristjälk
6-8 persiljekvistar
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
Salt och peppar

 

Skölj kycklingskrovet med kallt vatten och lägg det i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma av. Lägg i grönsakerna och kryddorna och låt småkoka under lock ca 1 ½ timme. Sila av buljongen och smaka av med salt och peppar. Vill du ha mer smak så låt koka ihop en stund till!
Låt buljongen kallna och lyft sedan bort fettet som ligger ovanpå (lägg en ruta hushållspapper på och lyft bort, fettet fastnar i pappret). Frys in buljongen i istärningspåsar och ta fram när du behöver!

 

 

 

3 kommentarer Lägg till

 1. Anna skriver:

  Låter gott! Denna rätt skulle jag vilja göra och jag undrar nu hur mycket jag ska hälla på utav balsamvinägern?

  1. Anna skriver:

   Låter gott! Denna rätt skulle jag vilja göra och jag undrar nu hur mycket jag ska hälla på utav balsamvinägern?
   En till fråga: ska man ha i vatten för att få mer vätska?

   1. thefoodfactory skriver:

    Hej Anna,
    ja denna grytan är supergod och så enkel att göra! Vit balsamvinäger kan du droppa över tomaterna när du vänder dem i salt och socker, ett par matskedar blir bra. Gör du egen buljong så borde det vara tillräckligt med vätska, vill du ha mer kan du givetvis tillsätta vatten , smula då gärna i en tärning hönsbuljong för mer smak. Lycka till, hoppas du tycker om den!
    Med vänlig hälsning Cathrin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s