Porchetta di Fano – italiensk klassiker på uppgång

Porchetta

Porchetta är en klassisk italiensk rätt som är fantastiskt god, fullt förståeligt att det är en klassiker! Den ”riktiga” är från början gjord på en hel gris som man grillar men det är ju inte direkt något man har hemma i kylskåpet när man kommer hem en vardagkväll så det är ju tur att det finns alternativ.

Ska man göra det ordentligt från grunden ändå så görs den på fläsksida som man fyller med diverse örter, salami och lite andra godsaker, rullar och knyter ihop med steksnören för att sedan stå och gotta till sig i ugnen under ett antal timmar. Fläsksida brukar inte tillhöra det ordinarie sortimentet i butiken men det är bara att säga till i charken så beställer dom hem!
Vill man ändå inte göra den själv så har ICA nyligen kommit med några nya produkter under namnet ”Rätt enkelt” som är en serie förberedda produkter som bland annat består av färdigrullad, knuten och klar porchetta som det bara är att stoppa in i ugnen! Färdigköpt Porchetta

Precis som med allting annat blir det bättre om man gör allt själv från grunden men här är ett alternativ som faktiskt blev riktigt bra! Som vanligt så måste jag ju lägga till/ta bort några moment mot hur det står på förpackningen att den ska tillagas men det hör till!

Porchetta brynt i persiljesmörJag steker den på hög värme runt om i rikligt med smör och persiljekvistar för att den ska bli knaprig. Därefter ställer jag in den i ugnen på ett galler med en form under för att den ska bli jämnt tillagad runt om. Dessutom häller jag en skvätt vatten i ugnsformen när jag ställer in den som får blanda sig med köttsaften och blir en härlig grund för en god sås.
Tänk på att det är viktigt att ta ut ur kylskåpet i ca en timme innan den ska tillagas för att hela biten ska ha samma temperatur.
På förpackningen stod det att den skulle stå inne i ugnen i ca 3 ½ timme till en innertemperatur på 85-90 grader men det tycker jag är alldeles för mycket!
Använd köttermometer så du kan kolla av temperaturen, när det är fläsk så tycker jag det räcker med 70 grader innertemperatur men det är ju en smaksak så prova dig fram. Låt köttet vila minst en halvtimme under folie innan det skärs upp. Servera tillsammans med en pasta som du svängt runt med gorgonzola! Eller din favoritpotatis. Eller en sallad med en bit gott bröd. Allt funkar!

Jag brukar inte förespråka halvfabrikat men idag är det ju mer regel än undantag i vår ofta stressade vardag. Det är någonting som bara är att acceptera, det är ofrånkomligt och kommer aldrig att ändras. Det är nog bättre att fundera över hur man kan använda dom på bästa sätt med enkla knep för att höja smakerna. Kanske bättre att lägga vår energi på att förbättra livssituationen för de djur som är grunden till maten?

Har du ändå lite tid en helgförmiddag så prova detta enkla recept på ”riktig” Porchetta och känn de underbara dofterna sprida sig i köket inför kvällens middag!

 SMAKLIG SPIS!

Porchetta
ca 8 pers

2 kg färsk fläsksida utan svål (beställ i charken)
1 klick smör
4 klyftor vitlök, finhackade
ca 200 g chorizo eller Ibericosalami, i tunna skivor
Ett stort knippe bladpersilja, finhackad
En kruka timjan, blad plockade och hackade
En kruka salvia, blad plockade och hackade
En kruka rosmarin, blad plockade och hackade
Rivet skal och saft av 2 citroner
Salt
Färskmalen svartpeppar

Lägg fläsksidan med skinnsidan nedåt, salta, peppra och ”tryck” in kryddorna. Lägg på salamiskivorna i mitten. Blanda vitlök, örter och citron och fördela på mitten. Rulla ihop hårt och bind med steksnöre. Låt gärna ligga i kylskåp en timme. Ta fram ca en timme innan den ska tillagas så att den blir rumstempererad. Bryn runt om på hög värme så att den blir knaprig.
Sätt ugnen på 150 grader och sätt in fläsksidan i ca 3 timmar till önskad innertemperatur. Ta ut och låt vila insvept i folie minst en halvtimme innan den skärs i skivor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s