Att komponera och planera middag till flera personer varje dag är ju inte det lättaste, det ska dessutom gå fort och man ska hålla sig inom budget. Tur då att vi har pasta som klarar sig finfint på egen hand utan några större ansträngningar
Förvandlar vilken måltid som helst till en fest! Pasta är ju en av kolhydraterna som det är gott att äta med en enkel sås där varken kött eller fisk ingår! Har man bara pasta så klarar man allt!
Pastan har ju många vänner men det finns ju vissa som är mer självklara än andra! Pesto och parmesan är några av dessa och gör gärna din egen pesto. Det är enkelt, går fort och smaken är helt annorlunda än den du köper färdig i affären. När jag gör pesto så använder jag inte bara parmesan, jag blandar och använder även Pecorino som är en lagrad italiensk fårost med lite skarpare smak och enligt originalreceptet på pesto så är det den som ska användas men parmesan går givetvis lika bra.
Recepten idag är enkla, snabba och ger massor av smak!
SMAKLIG SPIS!
Pesto
2 krukor basilika
50 g pinjenötter, rostade i torr panna
2 klyftor vitlök, finhackade
75 g Pecorino, finriven
50 g Parmesan, finriven
ca 2 dl olivolja
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar
Lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer och kör tills ingredienserna blandats. Låt stå några minuter och smaka av. Gör gärna en dubbel sats att ha i kylen. Pesto håller ca en vecka och kan användas till mycket, jättegott till både lax och kyckling.
Pappardelle med pesto och parmesan
4 personer
Koka pastan i rikligt med vattnet enligt anvisningarna på paketet. Stäng av kokplattan. Häll av pastan i durkslag men spara ca hälften av pastavattnet. Lägg rikligt med pesto i kastrullen, späd ut med lite pastavatten och ställ tillbaka kastrullen på plattan för att bli varmt (det får inte koka). Lägg i den avrunna pastan och vänd runt i peston. Lägg upp på tallrik. Riv över finriven parmesan och avslita med en liten klick smör och lite färskmalen svartpeppar.
Tomatsås med kapris och oliver
4 personer
ca 1 kg mogna tomater, gärna olika sorter, delade i bitar
1 stor gul lök, finhackad
1 burk passerade tomater
3 msk kapris
1 burk svarta oliver, delade
ca ½ liter köttbuljong
1 skvätt balsamvinäger
1 kruka färsk oregano
Torkad oregano
1 nypa socker
Salt
Färskmalen svartpeppar
Smör
Fräs gul lök, kapris och oliver på medelvärme i en klick smör, lägg i tomaterna och låt fräsa med några minuter. Salta, peppra och sockra. Krydda med den torkade oreganon och häll på buljongen och de krossade tomaterna. Låt stå och koka ihop ca 15 minuter, lägg i den färska oreganon och smaka av med salt och peppar. Låt stå och svalna och låt smakerna sätta i ca 10 minuter, servera med din favoritpasta. Gör gärna dubbel sats och frys in.