Matiga mackor – mer än bara mellanmål

Kyckling bacon tomat

 En riktigt god och välkomponerad macka kan ge oanade smaksensationer, dessutom ger den de näringsämnen som behövs för att ”bara” vara ett mellanmål. Att stilla hungern och ge mer energi i skidbacken under sportlovet är också ett alternativ!


Att baka har aldrig varit min grej men en bra genväg är ju bake off-brödet som översvämmar butikernas hyllor idag och som doftar hembakt i entrén till butiken!
Bröden är goda och för att göra min variant av lyxig BLT (bacon, lettuce, tomato) så använder jag dubbelciabattan som jag delar på längden så att jag får en underdel och ett ”lock”. Vill man få plats med massor av god fyllning så kan man gröpa ur underdelen.
När jag gör kyckling till BLT så ska den inte smaka för mycket av någon marinad, dess egen smak ska komma fram på bästa sätt. Jag saltar och pepprar bröstfiléer som jag grillar runt om på hög värme, lägger dom i en ugnsfast form tillsammans med en skvätt olivolja, worchestershiresauce och finhackad rökt salami och ställer in i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen är 68 grader. Fettet från salamin ger en fantastisk smak till kycklingen.
Givetvis går det utmärkt att använda kyckling som ex. är över från middagen och vanliga tomater för att göra denna goda macka men har ni tid, gör ugnsbakade tomater(recept på foodfactory.se)! Det ger en helt ny dimension till tomater och smakar gott till så mycket! Sötman tillsammans med den lite bittra ruccolan, den matiga kycklingen, det salta baconet och den krämiga majonnäsen ger en matig macka för den kräsne!

Grilled cheese smörgåsjärnEn macka som nog passar mer som mellanmål är den grillade mackan från smörgåsjärnet! Min lycka var stor när jag häromdagen återupptäckte mitt gamla smörgåsjärn! I slutet på 90-talet användes nog detta i stort sett dagligen men sen dess har det tyvärr stått bortglömt längst in i skåpet men nu har det hittat tillbaka!

Felet man ofta gör när man gör dessa mackor är att man är hungrig och lägger i för mycket så att det inte går att stänga järnet …! Dessutom har man så mycket ost så den smälter och rinner ut överallt! Men gott är det och här gäller nog tesen att enklast är bäst! Smöra bara 2 skivor bröd, lägg på dina favoritpålägg, tryck ihop och grilla, inom ett par minuter har du en supergod ”minipizza”! Min favoritfyllning är skinka, ost, tomat och gul lök som kryddas med  massor av torkad oregano.

 

Ät mer mackor, det är gott och man kan variera i det oändliga, prova er fram och hitta era egna favoriter!

SMAKLIG SPIS!

 

 Lyxig BLT med kyckling

1 dubbelciabatta
Hellmans majonnäs
2 grillade kycklingfiléer i tunna skivor
1 paket bacon (stekta och avrunna på hushållspapper)
Ugnsbakade tomater (eller 2 stora skivade i tunna skivor)
1 påse ruccola

Dela ciabattan på längden så du får 2 delar. Bred på rikligt med majonnäs på botten (och ett tunt lager på toppen). Lägg sedan på ruccola, kyckling, bacon och tomater och avsluta med mer ruccola. Tryck sedan på locket och dela i lagom stora bitar. Njut!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s