Timjankrutonger & parmesanströssel

Timjankrutonger

 Förra gången i Arvika Nyheter skrev jag ju om mackor och äter man mycket mackor så blir det ofta bröd över som blir ”dagsgammalt” och då kan man göra en massa godsaker!

Bröd är en relativt billig råvara och får man bröd över som blir ett par dagar gammalt så kan man göra dom godaste krutongerna som kan användas till så mycket. Till sallader, soppor eller bara som dom är. Här kommer verkligen ”gammalt” bröd till användning och ger lite extra skjuts till maten på ett enkelt och billigt sätt. Tänk på att använda en riktigt god olivolja då smaken på oljan spelar stor roll för resultatet.

ParmesanströsselKrutongerna kör du sedan i matberedare och gör ”strösssel” som man använder till panering av kyckling, fläskkött och vit fisk. Den kan också smaksätta pasta tillsammans med en klick smör eller strös över sallader. Jag har valt att smaksätta med timjan men det går givetvis lika bra med någon annan ört, parmesan är den perfekta osten då den inte smälter på samma sätt som andra ostar. Förvara strösslet i burk med tättslutande lock i kylskåp, håller ca 5 dagar.

Receptet är med hel kyckling som verkligen fick en underbart knaprig yta med strösslet. Jag penslade kycklingen runt om med flytande smör- och rapsolja för att få kryddningen att fästa bättre, viktigt att salta och peppra ordentligt runt om och att ”trycka in” strösslet. Skyn som blir i ugnsformen efter kycklingen kan du sila och hälla tillbaka tillsammans med en liten skvätt vatten för att sedan skeda över kycklingen. Äter ni pasta till så är skyn också perfekt till att hälla i pastakastrullen och röra runt pastan i när den är klar!

 

Krutonger köpta versus egna
Det är stor skillnad på köpta versus egengjorda krutonger/crostini, inte minst smaken …

 

Timjan- och parmesankrutonger

Dagsgammalt bröd
Burk med tättslutande lock Olivolja
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar
Olivolja
Torkad timjan
Färsk timjan, bladen
Finriven parmesan

Sätt ugnen på 225 grader. Bryt eller skär brödet i jämnstora bitar. Lägg på en plåt och droppa över rikligt med olivolja och vänd runt. Krydda med salt, peppar och torkad timjan och rör om så att kryddorna blir fördelade jämnt runt om. sätt in i ugnen ca 15-20 minuter tills de har en fin färg. Häll över i en skål och ha i parmesan och färsk timjan medan de fortfarande är varma och rör runt. Låt svalna och förvara i burk med tättslutande lock.

 Knaprig hel kyckling med parmesanströssel
Hel kyckling med parmesanströssel

1 hel kyckling
2-3 dl parmesanströssel
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 knippe bladpersilja
Flytande smör-och rapsolja
Salt
Färskmalen svartpeppar

Ta fram kycklingen ca en timme innan den ska tillagas. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla kycklingen med smör-och rapsoljan. Salta och peppra rikligt runt om och gnid in. Klappa in strösslet runt om så att det täcker skinnet på kycklingen runt om. Ställ in i ugnen ca 30-40 minuter så att det blir en knaprig yta. Sänk sedan värmen till 130 grader och låt stå ca 1 timme till. Kolla gärna med stektermometer att innertemperaturen är ca 80 grader vid lårbenet. Ta ut kycklingen, sila skyn och häll tillbaka i formen. Ös kyckling ordentligt med skyn. lägg över folie och låt vila i ca 15 minuter. skär upp och njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s