Äntligen vår!

on

Kyckling med pappardelle
Vi kanske åker på något mer bakslag när det gäller vädret, men en sak är säker, det bästa vårtecknet är när de stora krukorna med färska örter dyker upp i matbutikerna och hos blomsterhandlaren!

Känns som att örterna vaknat upp ur vintervilan för när du går igenom grönsaksavdelningen så möts du av en somrig doft av färska örter. Stora krukor med kraftiga stjälkar och ibland även på stam trängs på hyllorna. Än är det för tidigt att sätta ut dom men köp redan nu och plantera om så får de stå och förbereda sig inne tills det är dags! Min starka sida är ju inte direkt odling och plantering men en plätt med massor Rosmarinav örter i trädgården är ett måste! Känslan av att gå ut i trädgården och hämta ett knippe örter till matlagningen är oslagbar. Fantastiskt hur man på ett enkelt sätt kan smaksätta och variera olika rätter med dessa gröna små blad!
Häromdagen köpte jag en stor, fin kruka rosmarin och blev sugen på att göra något ”vårsmakande”, hade kycklingfiléer och det resulterade i detta recept. Smakerna satt perfekt, syra från citronen, fettet från salamin samt den bitterljuva smaken från rosmarin. Vitlöken blir mildare och mjukare i smaken om man steker den först innan man pressar den och både buljongen och fonden ger en matigare smak. Grädden binder samman smakerna och ger den sista touchen till den goda ”vårgrytan”.
SMAKLIG SPIS!

009Kyckling med salami, smörstekt rosmarin och citron
ca 4 p
5-6 kycklingfiléer
ca 100 g salami, skuren i små bitar (gärna kryddstark)
3 stora schalottenlökar, finhackade
2 hela vitlöksklyftor
4 tjocka kvistar rosmarin
2 msk torkad rosmarin
Skalet och saften från en halv citron
1 tärning hönsbuljong
3 msk kycklingfond
1 dl torrt vitt vin
4 dl grädde
ca 3 dl vatten
Salt
Färskmalen svart- och vitpeppar
Skär kycklingfilén i jämntjocka skivor, ca 2 cm. Salta, peppra och vänd runt i lite olivolja, den torkade rosmarinen och citronskalet. Sätt en stekpanna på medelhög värme, ha i en klick smör och mjukstek vitlöksklyftorna och schalottenlöken tillsammans med rosmarinkvistarna. Ställ åt sidan, höj värmen och stek kycklingen runt om i lite olivolja för stekyta tillsammans med salamin. Ta upp ur pannan och ställ åt sidan. Häll av fettet ur pannan och ställ tillbaka på spisen. Ha i vatten, vitt vin, kycklingfond och smula ner buljongtärningen samt hälften av citronsaften och rosmarinkvistarna. Låt koka och reducera, ca 10 min. Pressa i vitlöksklyftorna och häll i grädden.
Lägg i kycklingen och salamin och låt puttra ca 5 min. Smaka av med salt och peppar (var försiktig med saltet då salamin är salt i smaken). Vill du ha såsen tjockare så red med Maizena. Ha i mer citronsaft om det behövs.
Servera med pappardelle eller annan pasta och en bit bröd att doppa i såsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s