Brunch – perfekt efter helgens party

on

Laxmacka de Luxe

På brunchen bjuder man ofta på smårätter som man mixar och blandar precis som man vill av det som är kvar efter gårdagens middag! Det härliga med brunchen är att den kan se ut lite hur som helst! Brunch är ju det amerikanska uttrycket som kommer från breakfast och lunch, det används flitigt här och låter kanske bättre än om vi översätter till svenska ”frunch”…?

Vårens många långhelger (vilken helg som helst egentligen …) är ett utmärkt exempel på när man kan slappa framför tv:n och läsa gårdagens tidning till en kombinerad frukost och lunch med lite extra godis! Man har ledigt ett par dagar, har ätit en god middag med goda drycker kvällen innan och det är lite mat kvar. Det kan ju också hända att man har ett lite större saltbegär än vanligt och då passar gårdagens ”leftovers” alldeles utmärkt! Har man ägg och lax i kylskåpet, kanske en sillbit så passar det perfekt att experimentera fram något gott!

ÄggFick en jättegod hemgjord löksill av en kompis och vem kan motstå att smöra en bit kavring, lägga på ett par skivor kokt potatis och en bit löksill? Kokta ägg, skivade på mackan med räkor eller lax. En kall äggröra där du mosar äggen med en tsk dijonsenap, två msk majonnäs, en klick pepparot från tub och smaksätt med salt och färskmalen svartpeppar. Underbart gott på en knäckemacka.
Har man rökt eller lite gravad lax över efter middagen eller buffén så tycker jag att det kan vara svårt att hitta på något annorlunda men nu kom det en idé! Räkmacka de Luxe, enkelt men så gott! Gillar man smör och Ricotta (italiensk färskost) så är det här grejen! Vanlig crème fraiche går också bra. Det gör ju givetvis väldigt mycket för smaken med mixen av spenat, dill, citron, rödlök och lax. Det räcker gott med en halv macka per person då den är väldigt mäktig.

Rostade havregrynBrunchen blir ju lätt en kompakt måltid som håller en mätt till kvällens middag men man måste avsluta den med något sött! Och vem kan motstå de rostade havregrynen med vaniljyoghurt som toppas med färska bär! Till detta en rykande het kopp kaffe. Både gott, ganska nyttigt och mättar ordentligt!

SMAKLIG SPIS!

 

Laxmacka de luxe
4 personer

4 stora formbröd
ca 100 g rökt lax
½ dl Ricotta (eller crème fraiche)
Några droppar citron
1 liten rödlök, tunt skivad
En näve bladspenat
1 knippe dill, finhackad
2 ägg
1 dl mjölk
Salt och färskmalen svartpeppar
1 klick smör
Sätt en stekpanna på medelvärme och ha i en klick smör.Dela laxen i mindre bitar och blanda med Ricottan och droppa i citron. Vispa samman ägg och mjölk i en bunke, salta och peppra lätt. Fördela och bred ut laxröran på alla fyra brödskivorna. Lägg rödlök, spenat och dill på två skivor och tryck ihop dem lätt. Vänd skivorna i äggvispet och stek i ca 5 minuter på varje sida så att de får fin färg och att de ”smält samman” inuti.

Rostade havregryn med kanel, honung och mörk sirap

500 g havregryn
2 msk kanel
1 tsk salt
1 dl flytande honung
1 dl vatten
1 dl rapsolja
2 msk mörk sirap
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregrynen med salt och kanel, rör runt. Vispa ihop vatten, honung, sirap och rör ner rapsoljan. Blanda runt med de torra ingredienserna i en långpanna och bred ut jämnt. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut och rör om var 5:e minut så att de blir jämnt rostade och inte brända. Låt svalna och förvara i burk med tättslutande lock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s