Vårkänslorna har kommit, även i köket!

on

Vårsallad med kyckling
Den tidiga våren och solskenet har nog gett de flesta av oss ett lyckorus! Allt blir av någon underlig anledning mycket enklare och man blir så mycket piggare och gladare!

Min vårlycka består till större delen av ett lyckorus när jag ser att örterna börjar växa och må bra, affärernas grönsaksdiskar börjar fyllas med en massa godsaker och tankarna börjar snurra, vad kan jag hitta på för roligt och gott av dessa råvaror? Alla olika salladssorter som man kan använda gör att maten ser så god ut och det är jätteviktigt, det är ju så roligt att äta vacker mat!
Jag blev sugen på en matig vårsallad med en massa olika smaker och färger och den här salladen plockar fram alla olika smaker som kombineras på ett bra sätt. Kycklingen, de lättkokta äggen, pancettan och de rostade valnötterna tillsammans med den goda dressingen ger smaklökarna ett lyckorus, dessutom är den färgglad och vacker att se på. Välj olika salladssorter för både söt och bitter smak. Valnötterna kan bytas mot ex. solroskärnor men de ska torrostas i stekpanna för att få den bästa smaken! Valnötsoljan ger det där extra stinget till den skummiga salladsdressingen.

Pancetta är rimmat italienskt sidfläsk och skillnaden mot bacon är att det är lufttorkat och inte rökt. Smaken blir helt annorlunda och är väl värt att prova, ger dessutom ett smaklyft till kycklingen. Vid tillfället jag tog fotot på salladen så fanns det ingen pancetta på ICA Palmviken (jag använde lufttorkad salami istället), men direkt efter förfrågan så skulle dom ordna det och idag fredag så finns den nog redan i hyllorna! Glöm inte bort att utnyttja den kunniga personalen och ställ frågor, dom vet exakt vad som finns och vilken vara som passar just dig och vad du ska laga! Det är ju vi kunder och vår efterfrågan som bestämmer vad som ska finnas i affärens hyllor!

Grillad kycklingMin grill har inte tittat fram ur vintervilan än så jag använde min grillpanna till kycklingfiléerna och sen fick de gå färdigt i ugnen på låg värme. Egentligen är här så mycket smaker så man behöver inte marinera kycklingen men jag gillar att ge den en lite djupare smak och gör en enkel marinad som den bara behöver ligga i några timmar. Den blir smakrik och sen så fantastiskt mör när man kör den på låg värme och låter det ta lite längre tid!

 

Örtbollar ska kylas innan stekningDe små örtbollarna är ett mättande och gott komplement, så enkla att göra och väldigt billiga! Dagsgammalt bröd tillsammans med ägg och lite örter och lökar bli ett roligt tillbehör som överraskar. Tänk på att de ska kylas ca en halvtimme innan stekning så att de ”sätter” sig. Dessa kan ju dessutom varieras i oändlighet! Tillsätt finriven parmesan. Eller knaperstekt finhackad bacon. Eller din favoritkrydda. Det är bara fantasin som avgör!

Jag tog en stor skärbräda och la allt på så var det bara att ta för sig, och gissa om mina gäster gjorde …!
SMAKLIG SPIS!

Grillad kycklinginnerfilé
4 personer

4 kycklingfiléer
½ citron, saften och skalet
En näve timjankvistar, bladen
En näve salviakvistar, bladen finrivna
1 skalad vitlöksklyfta, finhackad
2 dl rapsolja
3 msk balsamvinäger
1 msk soja
Salt och färskmalen peppar

Salta och peppra filéerna ordentligt runt om. Rör ihop ingredienserna till marinaden, lägg tillsammans med filéerna i en plastpåse och ställ i kylskåpet ett par timmar.

Sätt ugnen på 125 grader
Ta fram kycklingen så den blir rumsvarm och hetta upp en grillpanna eller stekpanna på hög värme. Stek kycklingfiléerna ett par minuter på varje sida så att de får fin färg. Lägg i en ugnsäker form, ställ in i ugnen ca 15-20 minuter. Använd stektermometer, när den är 68 grader i innertemperatur är den färdig. Ta ut och låt vila under folie en stund.

Pancettachips
8 tunna skivor pancetta (eller annat fläsk)

Sätt ugnen på 180 grader
Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg ut fläskskivorna slätt. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och sätt en mindre plåt/form över så att de rostas jämnt och blir raka. Kolla efter 8-10 minuter, de ska vara nästan brända så att det blir som chips. Låt svalna.

Örtbollar
ca 200 g dagsgammalt bröd, rivet i småbitar
knappt 1 dl olivolja
ca 25 g smör
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
1 näve salvia, tunt skivad
1 näve hackad slätbladig persilja
2 ägg
Salt och färskmalen svartpeppar

Hetta upp olivolja och en klick smör i en stekpanna på medelvärme och stek den finhackade löken och vitlöken under omrörning i ett par minuter så att den blir mjuk och genomskinlig. Rör ner salvian, ställ åt sidan och låt kallna.
Lägg det rivna brödet i en stor bunke, använd gärna en mixer, rör ner persilja, den svalnade lökmixen, äggen och smaka av med salt och peppar. Mixa till en deg och rulla smeten till bollar, ca en enkronas storlek.
Lägg på en tallrik som du plastar över och ställer i kylen så att de får kallna ca en halvtimme.
Hetta upp resten av olivoljan och en klick smör i en stekpanna på medelvärme. Lägg i örtbollarna och stek försiktigt runt om ca 5-6 minuter.

Salladsdressing

1 tsk Dijonsenap
1 ägg
2 msk rödvinsvinäger
ca 2 ½ dl extra virgin olivolja
1 tsk valnötsolja
Använd en stavmixer, ha i senap, ägg och vinäger och mixa tills det blir skummigt. Salta och peppra, och ha i oljan. Mixa tills oljan blandar sig med de andra ingredienserna och är krämig.

Servera på en stor skärbräda eller uppläggsfat. Dela kycklingen i små skivor och lägg upp tillsammans med pancettan. Dela de kokta äggen och lägg upp tillsammans med örtbollarna. Lägg på olika salladsblad och rostade valnötter. Droppa över salladsdressingen och strö gärna över lite färska örter som salvia eller timjan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s