Förbered för festen!

on

Ta det lugnt
Planeringen, förberedelserna och tillagningen av festens goda mat är det viktigaste för en fullträff om du gör maten själv! Mycket kan göras i förväg så att man slipper stå samma dag och svettas. Kan man stå och dekorera maten på faten och i skålarna och ställa ut på buffébordet när man själv är ombytt, klar och inte svettig, då har man lyckats!

"Det ska vara kul att laga mat"
”Det ska vara kul att laga mat”

Självklart kan man göra allt på samma dag om man har tid och ork till det och inte så många gäster, men viss mat smakar ju faktisk betydligt godare dagen efter, den behöver få ”stå till sig” lite. Tänk bara på det allra viktigaste, kylutrymme! Har du många gäster så behöver du en extra kyl för förvaring av maten.

Det är betydligt mer man kan förbereda inför festens buffé än man kan tro, men jag lovar, följer du mitt 3-dagsschema så blir det lättare!
Skriv först ner vilka rätter du ska ha på buffén, vilka fat eller skålar det ska vara till samt hur varje rätt ska dekoreras. Gör även en anteckning om hur varje rätt ska tillagas, dvs. ugnen, stekas eller kokas. Gör sedan en inköpslista vad du behöver till varje rätt.

Därefter är det dags för ett ”3-dagarsschema”, dvs. har man festen på en lördag, gör ett schema för torsdag-fredag-lördag så att du vet vad du ska göra vilken dag. Allt blir mycket lättare och mer överskådligt om du kan se det på papper …

Dag 3 – alla inköp enligt listan samt kolla om det är något som står på dag 2 som du kan göra redan idag …? Kalla såser, smaksatt smör och dressingar kan göras nu

Dag 2 – dagen innan festen kan man tillaga det som ska kokas, grillas eller stå i ugnen. Kött och kyckling blir bara mer smakrikt om det får ligga i folie under natten med sin sky. Har du marinerat köttet innan tillagning så spara lite av marinaden och pensla efter tillagning så får det vila med marinaden över natten.
Potatis och pasta kan kokas, låt potatisen ånga av ordentligt och täck inte över. Pastan spolar du i kallt vatten så att den svalnar direkt, salta, peppra och vänd runt i lite olivolja för att sedan stå kallt. Riv, skär, och hacka alla ingredienser som ska blandas med pasta och potatis dagen efter och lägg i burkar.

Dag 1 – Blanda ex. pastasallad och potatissallad. Skär kött, kyckling. Smaka av allt med salt och peppar och låt sedan stå ”till” sig och smaka av igen när maten ska serveras! Tänk på att maten bör stå ute i minst en halvtimme innan gästerna börjar äta för att göra smakerna rättvisa!

Studenten är ju snart i faggorna och då är det ofta många hungriga magar som ska mättas. Kryddiga kycklingklubbor, hel laxsida och en krämig potatissallad är några rätter som ger en bra grund för en mättande buffé till många.
SMAKLIG SPIS!

Hel foliebakad laxsida med lime- och chilismörHel laxsida med chili, persilja och lime i folie

1 laxsida
2 färska chilifrukter finhackade (ta bort fröna och det vita inuti)
2 lime (1 skivad i tunna runda skivor, saft och skal från den andra)
1 knippe bladpersilja finhackad
ca 30 g smör
Flingsalt och färskmalen svartpeppar
Några droppar olivolja

Sätt ugnen på 125 grader. Ta fram laxsidan och lägg den på dubbla lager folieark. Använd en vass kniv och skär/jämna till kanterna och ta bort fettet. Smält smöret på låg värme tillsammans med saften och skalet från limen. Droppa på lite olivolja och gnid in salt och peppar försiktigt på laxsidan. Pensla på limesmöret. Lägg på limeskivorna och chilin samt persiljan. Vik ihop folien över, sätt in i ugnen ca en halvtimme tills innertemperaturen är 58 grader.

Kycklingben
Kryddiga Kycklingklubbor

1 kg kycklingben
50 g smör
4 msk flytande honung
1 tsk cayennepeppar
1 tsk kanel
1 tsk lökpulver
2 tsk spiskummin
1 tsk svartpeppar
Salt

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret tillsammans med honungen. Hetta upp en torr stekpanna och rosta cayennepeppar, spiskummin och kanel. Låt svalna och blanda med de andra kryddorna. Lägg kycklingbenen i en ugnsfast form. Pensla på smörblandningen runt om och gnid sedan in kryddblandningen. Ställ in i ugnen ca 30 -40 minuter, ta ut ett par gånger och pensla på mer smör.

Färskpotatis kapris dijon
Krämig potatissallad med dijonsenap, honung och kapris

1 kg färskpotatis
5 dl creme fraiche
3 dl majonnäs
3 msk dijonsenap
2 msk honung
1 liten burk avrunnen kapris
Kaprisbär för dekoration

Tvätta färskpotatisen och koka den i saltat vatten. Låt ånga av och svalna. Blanda cremefraiche, majonnäs, senap, honung och kapris, smaka av med salt och peppar. Dela potatisen i bitar och vänd ner i ”röran” några timmar innan den ska serveras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s