Visst är det oftast proteinet som spelar huvudrollen på middagen men man ska inte glömma att tillbehören är mer än bara biroller!
Såserna och rörorna spelar en större roll än vad man kan tro. De kan utan tvekan ta över och dominera smakupplevelsen. Oftast så ”dränks” tallriken med sås då man tycker att det är så gott, och är det då ex. en skarp smak på såsen eller dressingen så tar den ju över helt. De färdiga såserna på burk har den förmågan, exempelvis bearnaisesåsen! Visst, jag håller med om att det kan vara gott, men har man den så är det den enda smaken man får ut av maten! (Någon som minns hur mycket ketchup man hällde över snabbmakaronerna som man kokte när man kom hem från skolan …?)
Det handlar om att kunna låta smakerna samspela utan att någon smak tar över. Självklart vill man ibland ha en tydlig ex. vitlökssås och då ska det minsann smaka vitlök men här får ni recept på några röror och smör som jag hoppas samspelar i smakerna. Det bästa är om man kan göra dom dagen innan, då får alla smaker hitta varandra och man kan bara smaka av med salt och peppar när det är dags för middag. Recepten är för ca 4 personer, smakerna är så koncentrerade så man behöver inte så mycket.
Det jag kallar ”röror” är mer som en crème, lite fastare. De får också en vacker färg vilket för mig är jätteviktigt! Då blandar jag ingredienser som jag kör i mixer för att få slätt, därefter rör jag ner tillsammans med crème fraiche. Smöret gör jag mycket av när jag ändå håller på, sedan fryser jag in resten som inte går åt.
SMAKLIG SPIS!
Citron, rosmarin parmesansmör
Det här är jättegott till grillat fläskkött, ex. kotletter och karré. Godast blir det om du grillar citronhalvan först för en lite sötare smak.
100 g osaltat smör
1 knippe färsk rosmarin
Saften och skalet från en halv grillad citron
1 vitlöksklyfta, pressad
ca 50 g finriven parmesan
2,5 dl crème fraiche
Salt
Färskmalen svartpeppar
Ta ut smöret så att det blir rumsvarmt. Rör samman alla ingredienser och låt ”stå till” sig en stund, smaka av med salt och peppar. Dela upp i portionsbitar och låt stå i kylskåpet tills servering. Strö gärna rikligt med finhackad rosmarin över.
Senap och kaprissås
(som salladsdressing)
2,5 dl crème fraiche
2,5 dl majonnäs
2 msk Dijonsenap
3 msk avrunnen kapris
1-2 msk flytande honung
Salt
Färskmalen svartpeppar
Rör samman alla ingredienser och låt ”stå till” sig en stund, smaka av med salt och peppar. Klipp gärna över lite gräslök vid servering.
Mild basilikacreme
Till sallader och allt med tomater
2 msk olivolja
1 stor kruka basilika
1 knippe bladpersilja
2,5 dl crème fraiche
Saften och skalet från en halv citron
1 klyfta vitlök, pressad
Salt
Färskmalen svartpeppar
Kör basilika, persilja, citron och vitlök i mixer tillsammans med olivoljan för en slät konsistens. Blanda med crème fraiche, låt stå en stund och smaka av med salt och peppar.
Ruccola, persilja och citron
1 påse ruccola (100 g)
1 kruka timjan, bladen
1 knippe bladpersilja
2 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
Saften och skalet från 2 citroner
Salt
Färskmalen svartpeppar
Kör ruccola, persilja, timjan, citron och balsamvinäger i mixer tillsammans med olivoljan för en slät konsistens. Blanda med crème fraiche, låt stå en stund och smaka av med salt och peppar.
Soltorkade tomater, rostad röd paprika och chili
(till grillat kött)
200 g avrunna, soltorkade tomater
200 g rostad paprika på burk, avrunnen
3 röda chilifrukter, finhackade utan kärnor och det vita
1 klyfta vitlök, finhackad
2 msk vit balsamvinäger
2,5 dl crème fraiche
Salt
Färskmalen svartpeppar
Kör tomater, paprika, chili och vitlök i mixer för en slät konsistens. Rör ner balsamvinäger och blanda med crème fraiche. Låt stå en stund och smaka av med salt och peppar.