Fransk pizza med italienska smaker i Berlin!

on

Pissaladière klassisk

Jag var i Berlin för första gången för några veckor sen och det var en mäktig upplevelse! Först och främst för stadens historia, hur den återuppbyggts, renoverats och samtidigt bevarats! Mycket intressant och lärorik resa som har gett mig en helt ny inblick i detta mytomspunna land!

Men, som vanligt var det mat och restauranger som stod först på agendan och här fanns allt!
Det sägs att Berlin är Europas nya ”innestad” och det är säkert sant gällande trender. Överallt växer de olika stadsdelar fram med sin egen inriktning och det gäller inte minst restaurangerna och maten! Det typiskt ”tyska köket” finns givetvis men är inte så lätt att hitta, de flesta större krogar har med sina till Berlin inflyttade stjärnkockar en mixad meny med influenser från olika delar av Europa.
 

CurrywurstÄr man intresserad av mat så är Berlin ett utmärkt ställe att utforska! Givetvis var vi tvungna att prova Berlins egna ”måste ha ”Berliner currywurst! Korven steks och sedan skärs den i bitar och man får den serverad med ketchup och rikligt med currypulver och en blandning med lök och chili. Helt ok men inget att åka en extra omväg för men det fanns det andra godsaker att göra för!!

En eftermiddag blev vi rekommenderade ett franskt café som hade en utsökt mixad meny av allehanda olika rätter. Som en liten munsbit på eftermiddagen tyckte de att man skulle prova deras pissaladelière. Det är en pizza med lök, oliver och sardeller utan ost som är en traditionell rätt som ofta äts till lunch eller som drinktilltugg i södra Frankrike. Förutom den traditionella fyllningen med lök, sardeller och oliver hade de även mer vanliga ”pizzafyllningar” som parmaskinka, emmenthaler, färska tomater, basilika mm. Caféets variant var utsökt, gjord på någon specialdeg, tunn och knaprig i kanterna och skuren i små fyrkanter för att man lätt skulle kunna äta med händerna. Perfekt tilltugg i eftermiddagssolen!

Pissaladière Berlin

Väl hemma ville jag prova den traditionella varianten med söt lök, salta sardeller och oliver. Det är verkligen smaker som gör underverk tillsammans och kryddan herbes de Provance med sin underbara smak sätter sin egen prägel på pissaladièren! Löken blir söt då den karamelliseras och tillsammans med salta oliver och sardeller samt massor av färsk timjan ligger smakerna på topp! Färskmalen svartpeppar är ett måste men var försiktig med saltet, oliverna och sardellerna sköter oftast den saken. Man kan göra den i pajform eller direkt på plåten, bara att rulla ut den färdiga smördegen och forma till kanterna lite. Det är bara fantasin som sätter gränser! Utmärkt som tilltugg till den bubbliga sommardrinken i trädgården!
Det går givetvis bra att göra den på vanlig pizzadeg också, tänk då på att degen ska kavlas ut ordentligt så att den blir riktigt tunn och knaprig. Receptet här är med smördeg och vill du använda pizzadeg så får du öka mängden till fyllningen lite då smördegen man köper färdig är på 250 g och den färdiga pizzadegen är 400 g.
SMAKLIG SPIS!

Pissaladière

250 g smördeg
3-4 gula stora lökar, skurna i tunna skivor
8 vitlöksklyftor, pressade
2 msk herbes de Provence
2 msk råsocker
8 sardeller i olja
ca 2 dl grovhackade kalamataoliver
Ett stort knippe färsk timjan, repade blad
2 msk torkad timjan
Olivolja
Färskmalen svartpeppar
(salt)
Hetta upp rikligt med olivolja i en vid panna/kastrull. Lägg i lök och vitlök och rör om. Krydda med herbes de Provence, rikligt med svartpeppar och råsocker. Rör om ordentligt, sänk värmen och låt sjuda under lock i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg sardellerna i lökblandningen, smaksätt gärna med ett par skedar av oljan som sardellerna ligger i. Värm tills sardellerna smält i löken.
Lägg smördegen i en form eller på bakplåtspappret direkt på en plåt. Rulla upp kanterna lite. Strö torkad timjan över degen och lägg på lökröran. Toppa med oliver och färsk timjan.
Grädda i ugnen ca 20-25 minuter, kolla så att botten på smördegen är väl gräddad.
Servera som tilltugg till sommarbubblet, gärna med en extra skål oliver!

skuren i fyrkanter med massor av ost ...
skuren i fyrkanter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s