Finfin färsk fisk på middagsbordet!

on

Hel gös II

Det fiskas rikligt runt om i våra sötvattenssjöar nu och har man tur som jag så får man vara med och smaka på fångsten!

 

Min kompis Marcus har blivit en riktig storfiskare och drar upp gös efter gös vilket gynnar mig som får vara med och äta upp den!
Underbart god och som vanligt varje gång jag äter fisk så säger jag till mig själv att nu ska det bli ändring på detta! Nu ska jag börja med att laga fisk minst en gång i veckan! Och det gör jag, ett tag … Tyvärr återfaller jag alldeles för snabbt till gamla vanor och hamnar vid köttdisken i affären. Många tror att det är svårare att laga fisk än kött men jag skulle nog säga att det är nästan tvärtom, den perfekta köttbiten är mycket svårare att få till!

Att använda folie för att tillaga fisken är en stor hjälpreda, sen gör ugnen resten. Gör foliepaket där vit fisk samsas med citronsaft, smör och citronpeppar, lax med limeskal/saft, citronpeppar och smör. Sen kan man ju även lägga i tomater, svamp och olika grönsaker, även potatisen kan tillagas i samma foliepaket. Det kan inte bli enklare att tillaga, så nyttigt och så gott!
Sallad
Gösen vi gjorde bjöd på milda, rena och enkla smaker. Det fasta, magra köttet som med rikligt med salt får ta smak av tomater, citron, lök, dill och smör var ren fest både för ögat och för gommen. Dillmajjon sticker inte ut och färskpotatisen med flingsalt och en rejäl klick smör kompletterar och tar fram de andra smakerna. Romansallad med citronvinaigrette, sockerärtor och körsbärstomater blir gott som tillbehör.
För att inte glömma det godaste – ”fiskfonden” som blir i foliepaketet efter att det varit i ugnen blir så enormt gott så den kan ätas med sked!

SMAKLIG SPIS!

Mackans ugnsbakade gös
ca 6 personer
1,5 – 1,7 kg hel gös, urbenad och fjällad
2 gula lökar i runda skivor
2 stora tomater i skivor
1 citroner i skivor
1 citron, det finrivna skalet och saften
Salt
Färskmalen vitpeppar
Citronpeppar
Smör
Ett rejält knippe dill

Sätt ugnen på 200 grader
Skölj ur gösen väl och torka av med hushållspapper. Lägg gösen på dubbla lager ugnsfolie. Klappa in den med rejält med salt och nymalen vitpeppar på både utsidan och insidan. Gnid in buken med citronskal och droppa över saften. Krydda med citronpeppar. Fyll buken med fyllningen, får inte allt plats gör det inget, låt det ligga med i folien ändå. Klicka lite smör över och vik ihop folien ordentligt runt om.
Låt stå i ugnen ca en halvtimme, ta ut och dra loss lite av skinnet och kolla köttet. Har du stektermometer så stick in den vid den tjockaste delen vid ryggbenet, den ska vara 52 grader.
Låt stå en stund i folien så den får ”vila” sig.

Dillmajjo

ca 200 g Hellmans majjo
½ citron, det finrivna skalet och saften
Ett rejält knippe dill, finhackad
Salt
Färskmalen svartpeppar

Rör ihop ingredienserna och låt stå en stund, smaka av med salt och peppar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s