Finfin färsk fläskfilé till fredagsfesten!

FläskfiléFläskfilé har idag tyvärr blivit en billig dussinvara som ligger lättåtkomlig i stora frysar med skyltar som annonserar ut 49.90 kg!!

Fläskfilén är en underskattad del av grisen som borde få tillbaka sitt goda namn igen!
Idag har ju fläskfilén blivit ”vardagsmat” och är inte längre ett fint kött men det är ju inte så konstigt när butikerna ständigt har stora reklamkampanjer med fryst, dansk fläskfilé för 49.90 kg!
Det känns ju som lite dubbelmoral när medierna talar om hur dåligt de danska grisarna blir hanterade (det finns svenska grisar som mår dåligt också …) men lagstiftningen för djurhållning i Danmark är inte lika hård och matindustrin rullar på lite snabbare där.
Men trots de alarmerande rapporterna och bilderna så fortsätter vi att köpa det billiga köttet! Det är ju vi konsumenter som säger att det är ok!
Visst är det så att plånboken måste styra, självklart, men då är det bättre att låta bli! Korv är bra och god vardagsmat så kan man väl köpa en god fläskfilé till helgen!
Jag har skrivit om detta förut på Arvika Shopping.se men det är väl värt att skriva om igen! ICA Kvantum har den fina fläskfilén från Dalsjöfors gård i sin hylla, prova den till helgen, ni kommer att märka skillnad! Den kostar 165:-/kg men det är egentligen billigt för detta kvalitetskött från glada grisar! På Dalsjöfors Kött hanterar de enbart djur från Svenska gårdar. Djuren är födda och uppfödda i Sverige och all slakt, styckning och paketering sker i västra Sverige.
Fläskfilé är inte lätt att tillaga då man verkligen måste ha koll på innertemperaturen så att den inte blir torr och grå, men har man en bra råvara så blir det betydligt lättare!
En fläskfilé är ju väldigt ojämn i storlek så när man tillagar den hel så blir ju stektemperaturen väldigt ojämn, dvs. de smala ändarna är ju färdiga långt före mittpartiet och det blir ju inte speciellt bra. Ett tips är att dela filén i ex. 4-5 delar så blir det som ”rullar”, jämna i storlek som är klara samtidigt. Ändbitarna kan man ju bara steka med i pannan så får de vila sig klara under folie när ”rullarna” står i ugnen.

Fläskfilé och salami= a match made in heaven! Det feta från salamin (det är bra om det är en viss typ av salami, gärna stark och med ca 30 % fetthalt)ger en fyllig god smak. Låt den steka med när du bryner fläskfilén i pannan, sen får den vara med i ugnen och ge smak också. Lägg gärna med några hela chilifrukter i ugnsformen ochså, dom blir mildare och sötare och underbart goda!
Skivade svarta oliver, finhackad röd paprika och finhackad bladpersilja som blandas med några droppar olivolja och några droppar citron kompletterar med en smaksymfoni!
Olivströssel IJag skriver inget recept för strösslet, gör bara den mängd ni vill ha, blir det över, pressa i några vitlöksklyftor, salta, peppra och fräs några minuter i olivolja, blanda sen med någon pasta så är middagen nästa dag klar!

SMAKLIG SPIS!

Marinad
(till ca 800-900 g)

2 dl rapsolja
½ dl balsamvinäger
½ dl soja
2 msk kalvfond
2 klyftor vitlök, pressade
Saften och skalet från en citron
Finhackad färsk chilifrukt
Bladpersilja, hackad
Timjankvistar, repade + några hela till ugnen
Rosmarinkvistar, repade+ några hela till ugnen
Salt
Färskmalen svartpeppar
Blanda samman allt utom rapsoljan, vispa ner den sist. Låt gärna stå en stund så att smakerna får sätta sig, smaka sedan av och tillsätt mer salt eller peppar om det behövs. Putsa fläskfilén från hinnor, låt gärna lite fett vara kvar. Dela varje filé i ca 3-4 jämnstora bitar, lägg i plastpåse och häll över marinaden. Låt stå i kylskåpet, gärna över natten.

Fläskfilérullar med ugnsrostad chili och svart olivströssel

ca 800-900 g marinerad fläskfilé
4-6 hela chilifrukter
ca 100 g stark salami
Olivolja och smör att steka i
Ta ut den marinerade fläskfilén ca en halvtimme innan den ska brynas. Sätt ugnen på 125 grader.
Bryn fläskfilébitarna runt om på hög värme tillsammans med salamin för fin färg, salta och peppra. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med de hela chilifrukterna och timjan/rosmarinkvistarna. Ha i en skvätt varmt vatten i botten på formen.
Ställ in i ugnen ca 15-25 min (beroende på hur stora bitar) tills innertemperaturen är 67 grader, då får den vila sig klar under folie i ca 10 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s