Köttbullar, hamburgare och höstväder!

on

Köttbullar tomatsåsNu faller löven, mörkret är här och kylan kommer! Vad gör man då? Jo, man lagar god mat från glada djur! Det gör att man blir gladare själv och inte minst gläder det resten av familjen som får både köttbullar i tomatsås och goda hamburgare på tallriken!

Har denna gång förmånen att använda nötfärs från Gärdsjöns Gård, norr om Värmskog! Dom erbjuder närproducerat kött från djur som föds upp etiskt på naturlig föda utan stress och tillåts växa långsamt. Köttet blir på detta sätt naturligare och hälsosammare.
Att som konsument ha möjligheten att kunna köpa kött från gårdar lokalt är inte alla förunnat så den möjligheten ska man ta, både för djurens och bondens skull, men inte minst för sin egen! Det är verkligen skillnad och inte minst är känslan bättre när man vet att maten kommer från nöjda djur!
Har jag 1 kg nötfärs så brukar jag dela upp och göra både hamburgare och köttbullar samtidigt för att sedan frysa in. Det blir mycket enklare att tillaga allt på en gång när man ändå håller på, dessutom har man alla ingredienser inom räckhåll och kan prova sig fram och experimentera lite! Det är på så sätt nya, goda smakkombinationer kommer fram ur gömmorna! Det enda jag alltid kommer att vara trogen, oavsett vad, är de färska örterna för de kan förvandla vilken råvara som helst till guld!

Ska man göra köttbullar som ska vara i en sås behöver man inte krångla till det med en massa olika smaker … har man fin köttfärs från glada djur finns så finns så mycket smak i färsen att den tillsammans med den smakrika såsen blir en fullträff! Köttbullarna i tomatsås är goda att äta direkt men får de stå till nästa dag så har färsen delat med sig av smaken till tomatsåsen … Detta är så gott till nykokt pasta!
Bli inte avskräckt av alla ingredienser till tomatsåsen, ta bort det som inte passar dig och prova dig fram till din egen favorit!
Hamburgarna smaksätter jag gärna lite mer, äter gärna tillsammans med pasta och en klick aioli, lika gärna som med en skiva surdegsbröd, en god dressing, en tomat och en skiva cheddar.

Ört & parmesanhamburgareJag grillar gärna hamburgarna först i grillpanna för god grillyta sen får de gå färdigt i ugnen på låg värme. Givetvis går det lika bra med stekpanna men jag gillar ränderna … Varje burgare får ligga på en kvist rosmarin och en kvist timjan med en klick smör under (i ugnsformen) som sätter extra smak! Doften som köket fylls av är underbar! Värt att prova är den goda skyn som blir efter att burgarna stått på låg värme i ugnen!

SMAKLIG SPIS!

Köttbullar till tomatsås

500 g nötfärs
1 ägg
Saften och skalet från en ½ citron
1 knippe bladpersilja, finhackad
½ gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
½ dl finriven parmesan
1 msk olivolja
Salt och färskmalen svartpeppar

Stek löken och vitlöken så att den blir blank och låt svalna. Bland färs, ägg, salt och peppar väl i en skål. Ha i resten av ingredienserna, blanda och smaka av (vill du inte smaka den rå så stek en klick och smaka av). Rulla köttbullarna och stek runt om så att de håller ”ihop”. Lägg ner i tomatsåsen och låt puttra med ca 15 minuter. Garnera gärna med färska örter ex. oregano.

Grillade hamburgare med örter och parmesan

500 g nötfärs
1 ägg
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl riven parmesan
1 msk olivolja
1 msk Worshesterschiresauce
Några droppar Tabasco
1 knippe bladpersilja, finhackad
Torkad rosmarin
Torkad timjan
Salt och färskmalen svartpeppar
Rapsolja att steka i
Färska kvistar av rosmarin och timjan till ugnsformen

Stek löken och vitlöken så att den blir blank och låt svalna. Blanda färs, ägg, salt och peppar väl i en skål. Ha i resten av ingredienserna, blanda och smaka av (vill du inte smaka den rå så stek en klick och smaka av). Komplettera med mer salt, peppar eller torkade örter. När färsen smakar som du vill, spola händerna i kallt vatten, forma till hamburgare och lägg på en oljad tallrik. Grilla eller stek pp hög värme på bägge sidor för stekyta. Ha i ca en dl vatten i botten på en ugnsfast form. Lägg i kvistar med rosmarin och timjan samt ett par små klickar smör. Lägg på hamburgarna och ställ in i ugnen ca 15 minuter, innertemperaturen ska vara ca 63-65 grader. Låt vila några minuter, servera sedan tillsammans med spagetthi eller i bröd.

Tomatsås

En god olivolja, en klick smör
1 stor gul lök, finhackad
3 stora klyftor vitlök, finhackad
1 röd chili, finhackad (ta bort kärnorna)
1 burk rostad paprika, skivad
1 burk Zetas pastasås, chili och vitlök
2 dl svarta oliver, grovt hackade
2 msk kapris
3 stora färska tomater, delade, gärna skalade och urgröpta
1 burkar passerade tomater
ca 1/2 liter varmt vatten
En nypa socker
2 dl vitt vin
1 dl kalvfond
Färsk- och torkad rosmarin, den färska finhackad
Färsk-och torkad oregano, den färska finhackad
½ kruka färsk bladpersilja, finhackad
2 tärningar grönsaksbuljong
Tabasco och Worchestershiresauce efter smak
Salt
Färskmalen svartpeppar
1 kruka färsk basilika

Fräs lök, vitlök, chili i smör och olivolja i en stor kastrull. Lägg i den rostade paprikan, oliverna, kaprisen, de delade tomaterna och de färska örterna utom basilikan. Salta, peppra och sockra. Rör om och låt fräsa några minuter.
Häll i vattnet så att det precis täcker. Tillsätt vinet, kalvfonden, de passerade tomaterna och smula i buljongtärningarna. Låt puttra ca ½ timme, smaksätt under tiden med de torkade örterna, Worshestersciresauce och tabasco. Salta, peppra mer om det behövs.
Smaka av under tiden, tänk på att smakerna ändras beroende på sammansättning och tid. Riv i basilikan när du tar av kastrullen från värmen.
Smaka gärna av dagen efter då alla smakerna har ”satt” sig, då är det lättare att korrigera sälta och sötma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s