Köttfri Måndag- kanske inte så dumt?

Pasta tomat
Köttfri måndag, på engelska Meatless Monday, är en internationell kampanj som vill få personer att minska sin köttkonsumtion genom att äta vegetariskt en dag i veckan!

Och visst, det är något att tänka på, både för miljön, för den globala matförsörjningen, för hälsan och inte minst för djuren.
Kampanjen startades i USA år 2003 av marknadsföraren Sid Lerner, där andra måndagskampanjer för att äta nyttigt redan var etablerade. Dessa går under ett initiativ med namnet Healthy Monday, ungefär nyttig måndag, och omfattar kampanjer för hemlagat och motion. Måndagen är vald eftersom den normalt inleder arbetsveckan med dess inneboende rutiner och det kan ju passa efter helgen när man oftast ätit en massa godsaker och vill börja veckan hälsosamt!

Att inte äta kött betyder inte att man inte kan äta gott! Pasta är en räddare i alla situationer och jag har gjort några förslag som gör sig utmärkt utan kött, kyckling eller fisk! Till någon av dessa mättande pastarätter så räcker det gott med en fräsch sallad och en bit bröd. Jag brukar blanda saften och det finrivna skalet från en citron, några droppar vit balsamvinäger tillsammans med några matskedar olivolja och vända runt med ruccola och toppa med en näve rostade pumpakärnor. Enkelt och ger en bra uppfriskande syra!

Att använda sig av pastavattnet i såsen är ett måste! Det är fullt av stärkelse och ger en fin, simmig konsistens. Tillsätt när du vänder runt pastan i kastrullen tillsammans med såsen, speciellt om det inte är så mycket ex. krämig sås eller om du har gjort en mix med tomater, örter och vitlök.

Dessa olika pastarätter är matiga och mättande men det bästa är att de kan varieras i oändlighet! Byt ut mot andra örter, lägg till ex. knaperstekt svamp till den gräddiga varianten, smör- och citronkokta haricot vertes blir jättegott tillsammans med tomaterna.
Ugnsbakade tomater chili
Att ugnsbaka tomaterna ger en härlig sötma och massor av smak, hela chilifrukter ger extra sting. Har man inte tid att ugnsrosta tomaterna går det utmärkt att använda ”råa” precis som i receptet.
Prova er fram till er egen favorit!

SMAKLIG SPIS!

Äpplesalvia pestoPesto
2 krukor basilika
50 g pinjenötter, rostade i torr panna
2 klyftor vitlök, finhackade
75 g Pecorino, finriven
50 g Parmesan, finriven
ca 2 dl olivolja
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar
Lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer och kör tills ingredienserna blandats. Låt stå några minuter och smaka av. Koka pasta enligt anvisningarna på paketet och häll av i durkslag (spara ett par dl av pastavattnet). Häll peston i kastrullen med en skvätt pastavatten. Låt bli varmt, rör runt pastan och servera genast.

Tomater, basilika, vitlök
2 askar coctailtomater,
2 stora vitlöksklyftor, pressade
olivolja
2 krukor riven basilika
salt
färskmalen svartpeppar
Fräs den pressade vitlöken i rikligt med olivolja någon minut (den får inte bli bränd). Dra bort kastrullen från värmen och lägg i tomaterna. Salta och peppra och låt tomaterna bli mjuka. Späd gärna med lite pastavatten. Lägg i hälften av basilikan och rör runt. Vänd ner pastan så att den blir varm och ha i resten av basilikan vid servering.

009Parmesan, äggulor och rosmarin
100 g finriven parmesan
2 äggulor
Olivolja
2 msk torkad rosmarin
Några kvistar färsk rosmarin (doppa i det kokande pastavattnet för mer smak)
1 msk smör
Salt
Färskmalen svartpeppar

Rör ihop äggulor, parmesan och några droppar olivolja med salt, peppar och torkad rosmarin. Koka pasta enligt anvisningarna på paketet och häll av i durkslag (spara ett par dl av pastavattnet). Ha i lite olivolja och smör i kastrullen och häll tillbaka pastan. Rör om och häll över äggblandningen och rör om igen så att allt blandas, späd med pastavatten för önskad konsistens. Servera genast. Dekorera med några kvistar färsk rosmarin.

Parmesan, grädde och timjan
2 ½ dl grädde
1 ½ dl vitt vin
1 tsk dijonsenap
100 g finriven parmesan
2 schalottenlökar, fint skivade
2 klyftor vitlök, fint skivade
1 kruka timjan, repade blad
1 msk torkad timjan
Salt
Färskmalen svartpeppar

Fräs schalottenlök och vitlök snabbt, Krydda med lite peppar och torkad timjan. Häll i grädde och vin och låt koka ner till hälften. Ha i senap och rör ner parmesanen, smaka av och salta och peppra. Rör ner timjanbladen och servera genast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s