Lyxig lax med majonnästäcke!

on
färsk lax
 Fick idén från en kompis som flera gånger påpekat hur gott det är men det har inte riktigt klickat hos mig förrän nu! Så enkelt och gott med bara några få ingredienser. Funkar lika bra att servera varm som kall.
ICA Kvantum har finfin färsk laxsida denna helgen för 89:- kg så passa på!

Alla tidningar är ju fulla av recept till glöggminglet så jag valde lax istället, man kan ju säga att den hör julen till också (kanske inte till glöggen men väl till julbordet).
Att laga lax i ugnen med majonnäs borde jag ju ha provat innan eftersom jag är beroende av majonnäs, och helst då Hellmans… Den svenska, gula majjon tycker jag inte ger samma resultat, den har en helt annorlunda smak, då funkar i så fall Lidls bättre om man vill ha en billigare variant. Majjo och lax är en suverän kombination. Serverar man den kall så kan jag tänka mig att det vore gott med skivat, hårdkokt ägg till också.
Lax majjo kall
Citron ger en bra syra mot det feta i laxen och majonnäsen, spenat/ruccola en lite bitter brytning. Det går givetvis bra att använda citronpeppar, vilket är det som anges i receptet, men jag använder hellre färsk citron och färskmalen svartpeppar som är den bästa smaksättaren till lax!

Beroende på vad man ska äta till så kan man ju mycket väl blanda exempelvis dill eller någon annan favoritkrydda i majonnäsen innan man sätter in den i ugnen. Jag strödde bara över lite finhackad persilja och det finrivna skalet från citronen. Vill man ha en extra kall sås vid sidan om så funkar det utmärkt att bara röra ihop creme C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_1151-97829-Products_Thumbnils_REAL_140x140fraiche, rödlök och några droppar citron. Som nyttigt tillbehör använde jag spenat och ruccola som bara vänts runt i en god olivolja, lite vit balsamvinäger och citronsaft.

SMAKLIG SPIS!
Ps. Sipprar det ut en vit, tjock vätska från laxen när man lagar den i ugnen så betyder det att man tillagat laxen när den är för kall, det är proteinet som koagulerar och är helt ofarligt. Det ser kanske inte så trevligt ut så var noga med att laxen är rumsvarm när det är dags att laga den!

Lyxig lax med Hellmans majjo
4 p

600 g svensk färsk lax
ca 100 g Hellmans majonnäs
Ett knippe finhackad persilja
1 citron, saften och det finrivna skalet
Salt
Färskmalen svartpeppar
Extra virgin olivolja

Sätt ugnen på 150 grader.
Ta ut laxen i god tid innan den ska tillagas så att den blir rumsvarm, ca ½ timme innan för färdiga filéer och ca 1 timme innan för hel sida. Skölj fisken och torka torr med hushållspapper. Lägg i ugnsfast form med skinnsidan ned. Droppa över saften från citron och några droppar olivolja. Salta och peppra. Bred över majonnäsen, ca 1 cm. Ställ in i ugnen ca 40 minuter, använd gärna termometer, den ska vara 58-60 grader. Ta ut och låt svalna lite under folie. Avnjut varm tillsammans med pressad potatis och olivolje-citronsvängd spenat.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s