Den här oxfilén passar ochså till nyår!

… men egentligen är det ju såserna man vill åt … Såserna kan du göra dagen innan och värma vid servering!

fried-beef-tenderloin-steak-thyme-peppers-30227302

OXFILÉ MED ROSTAD VITLÖKSGRÄDDE OCH ÄDELOSTSKY
4 personer

ca 800 g oxfilé (putsad och skuren i tournedos)
2 msk smör
2 msk rapsolja
Några kvistar timjan till dekoration
salt och färskmalen svart- och vitpeppar

Sätt ugnen på 125 grader
Klappa in köttbiten i oljan och rikligt med salt och peppar runt om.
Stek på hög värme i stekpanna någon minut för stekyta. Lägg i ugnsfast form med en klick smör och ställ in i ugnen ca 15 minuter till en innertemperatur på 60 grader (medium). Ta ut och låt vila i folie 10 minuter.

Rostad vitlöksgrädde
6 stora klyftor vitlök
1 msk rapsolja
En nypa maizena
1 tsk rödvinsvinäger
4 dl vispgrädde
salt och färskmalen svart- och vitpeppar

Skala vitlöksklyftorna, skiva tunt. Rosta vitlöken oljan i panna på medelhög värme. Den får inte bli bränd, bara gyllenbrun. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vinäger och grädde, låt sjuda i ca 5 minuter tills det blir ”såsigt”.
Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar

Ädelostsky
80 g ädelost
3 schalottenlökar
1 msk smör
1 dl rött vin
3 dl mörk oxbuljong
1 msk soja
1 msk tomatpuré
En knippe hackade färska örter (ex. bladpersilja, timjan, rosmarin)
salt och färskmalen svart- och vitpeppar

Finhacka schalottenlökarna och smörfräs i kastrull (blanka). Häll på vin och buljong, strö i de finhackade örterna. Pudra över mjölet och rör om.
Låt sjuda i ett par minuter. Rör ner ädelosten, sojan och tomatpurén.
Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s