Lyxigaste pastan till trettonhelgen

on

Pasta kalvfiléKan det vara så att helgerna har ett slut så att vi kan återgå till vardagen nu? Nej, nej, vi har ju trettonhelgen kvar

 

Jag vet inte hur ni har haft det med matintaget de senaste veckorna, själv har jag i alla fall ätit massor av god mat hela tiden! Inte bara julmat, för min del så räcker det med julmat på julafton men då ska det minsann späkas ordentligt! Sill, lax, skinka och Janssons måste ingå för att sedan mätt och trind slå sig ner i soffan med en stor skål ris a la Malta!

Detta blev jag bjuden på på julafton och det var alldeles underbart gott men som sagt, det räcker för min del! Till julbordet provade jag  att göra en ljummen, ”lite julig” sallad på grönkål, bacon, fetaost och valnötter som blev väldigt god, dessutom mättande och nyttig! Den kan ju vara ett inslag på middagsbordet även nu.

Receptet ni får idag har inget med julmat att göra, låt oss komma tillbaka in i pastans underbara värld! Den brukar ju få en lite undanskymd roll såhär i juletider men nu är den välkommen tillbaka!
Den här pastarätten är perfekt att bjuda på om du har vänner hemma på middag eller bara till familjen vid ett festligt tillfälle? Visst är kalvfilé en köttets ”Rolls Royce” men resten av ingredienserna är billiga och ju väldigt mättande. Vill man inte använda kalvfilé så går det utmärkt med oxfilé istället. Visst kan man använda ex. ryggbiff också men till den här lyxiga pastarätten så tycker jag man ska satsa på ett kött som är så lätt att tillaga att det knappast går att misslyckas! Dessutom så mört och gott i sig att det bara behöver kryddas med salt och peppar! En liten skvätt cognac i såsen tillsammans med svamp, lök och persilja ger underbara smakkombinationer. Pasta pappardelle är som en bredare tagliatelle, ger bra tuggmotstånd och blir snygg på tallriken.

ICA har denna veckan jättefin färsk, svensk kalvfilé på hyllorna. Den kostar mellan 449-469:- kg så visst svider det i plånboken men har ni möjlighet så prova! Annars kanske ni har kvar lite oxfilé från nyårsafton som ni kan använda istället?

SMAKLIG SPIS!

Pasta pappardelle med kalvfilé
4 personer

600 g kalvfilé
4 p Pasta pappardelle
400 g champinjoner eller annan svamp (eller 40 g torkad) tunt skivade
2 schalottenlökar (finhackade)
Finhackad bladpersilja
2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk cognac (billig går bra)
2 tsk soja
2 dl grädde
Maizena
Salt
Färskmalen svartpeppar
Smör/rapsolja

Ta fram kalvfilén så att den är rumsvarm när du ska tillaga den. Skär i bitar (ca 3 cm), salta och peppra runt om. Stek runt om för fin färg, ta upp köttet och lägg åt sidan.
Lägg en klick smör i pannan och stek svampen så att den får färg, lägg i och blankstek löken (bara så att den mjuknar och bli blank) och ha i en näve persilja. Tillsätt cognac, vatten och kalvfond och låt det småkoka i ca 5 minuter. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare i ca 5 minuter. Smaka av med sojan samt salt och peppar. Vill du ha lite tjockare sås så pudra över lite maizena. Vill du späda såsen lite så använd pastavattnet. Lägg i köttet och låt puttra några minuter, bara så att köttet blir varmt och ger smak åt såsen. Smaka av igen med salt och peppar och ev. lite mer soja.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, häll av i durkslag och vänd sedan runt i lite olivolja. Spara gärna lite av pastavattnet för att späda såsen med.
Vänd ner pastan i stekpannan och rör om. Servera genast och garnera med persilja

 

 

 

 

 

 

 

 

Den perfekta partypastan!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s