Kotlett- kärt barn med många namn

PicMonkey Collage fläskytter

Fläskytterfilé, benfri fläskkotlett, benfri kottlettrad, ytterfilé och fläskhare! Ja, namnen som möter oss i butiken på fläskköttet är många och kan ibland vara förvirrande. Fläsk är billigt, gott och just den benfria kotlettraden är en snabb- och lättlagad detalj. Tar man bort ben och putsar fettet på kotlettraden kallas den i butiken ofta för det mer säljande namnet fläskytterfilé!

Vanligtvis köper jag rejäla fläskkotletter med ben, är de rätt tillagade så är känslan oslagbar när man gnager av det sista på benet! Benfritt kan dock vara bättre att välja om man ska servera till fler, och en fläskytterfilé är smidig att tillaga och får med några enkla knep en härlig smak samtidigt som  den blir både mör och saftig.
Rosmarin, balsam och vitlök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns några ingredienser som känns som ett måste för fläskkött och det är (i min smak) rosmarin, vitlök och fänkålsfrö. Det är en oslagbar kombination i rätt mängd och får fläskköttet att ge massor av smak ifrån sig.

Salt och fett är ledord vid tillagning av fläskkött, speciellt att använda köttets eget fett, välj gärna en riktigt ”lättputsad” bit och låt fettet vara med under tillagningen, det gör underverk med smaken! Låt gärna några skivor salami eller lite pancetta vara med i stekpannan och i ugnen, det ger en underbart djup och salt smak. Extra vitlökssmak får du om du delar en hel vitlök på tvären och låter köttet ligga på den i ugnsformen under tillagningen. Lägg gärna i ett par kvistar rosmarin också, skyn du får från örterna, vitlöken och fänkålen tillsammans med balsamvinägern när köttet är klart är oslagbar!

Vill du ha en ”riktig” sås till så sila ner skyn i en kastrull, låt koka upp med lite vitt vin och några deciliter grädde. Smaka av med salt och peppar, ev. några droppar balsamvinäger och red med maizena till önskad konsistens. Äter du pasta till så vänd runt den i skyn från köttet tillsammans med lite olivolja och riv över rikligt med parmesan! Eller gör ett rosmarinsmör som du droppar över (smält smör på svag värme och lägg i några mortlade rosmarinkvistar och smaka av med salt).

ICA har svensk, färsk fläskytterfilé och Konsum har värmländsk, färsk fläskytterfilé och det är jättefint kött. Tänk på att köpa svenskt griskött! Bara för att köttet är svenskt finns ju tyvärr inga garantier för att grisarna mått bra, men våra regler för uppfödning ger i alla fall grisarna en betydligt drägligare tillvaro än till ex. de danska (och grisarna väl och ve är väl värt att bidraga till)!

SMAKLIG SPIS!
Benfri kotlettrad färdig (2)Fläskytterfilé med rosmarin, vitlök och fänkål
ca 4 pers
ca 1 kg fläskytterfilé
Salt
Färskmalen svartpeppar
1 klick smör
ev. 1 hel delad vitlök och några kvistar rosmarin

 

Kryddblandning
1 kruka rosmarin, tunna stjälkar och blad finhackade
Några stjälkar bladpersilja, hackade
2 msk torkad rosmarin
2 klyftor vitlök, finhackade
1 msk fänkålsfrön
Några droppar balsamvinäger
Några droppar olivolja
Några droppar flytande smör
Salt
Färskmalen svartpeppar

Gör kryddblandningen (gärna ett par timmar innan köttet ska smaksättas). Mortla kryddorna med vitlöken och rör ner balsamvinäger, olivolja och smör. Smaka av med salt och peppar.

Marinerad kotlettradSalta och peppra köttet. Gnid sedan in kryddblandningen ordentligt runt om och lägg i plastpåse. Låt ligga i kylen ett par timmar och ta ut ca 1 timme innan den ska tillagas.
Sätt ugnen på 125 grader och en stekpanna på hög värme. Lägg i en klick smör och några droppar olivolja i stekpannan. Stek köttet runt om för nästan knaprig yta (fänkålsfröna blir knapriga), ta upp ur pannan och lägg i ugnsformen på den delade vitlöken med rosmarinkvistarna. Skölj ur stekpannan med en skvätt vatten och häll i formen. Ställ in i ugnen och ta ut efter ca 30-40 minuter, mät temperaturen. Köttet ska vara mellan 66-68 grader, ta ut och låt vila under folie ca 15 minuter.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s