Köttfärssås till partypastan?

WP_20150222_16_37_43_Pro
Kan man bjuda sina vuxna gäster på köttfärssås och inte bara som ett uppskattat alternativ till barnen? Klart man kan! Köttfärs är en underskattad råvara som kan mycket väl kan spela huvudrollen på en bjudmiddag! Om man gör en köttfärssås med rena smaker som smakar köttfärs. Oftast när man gör köttfärssås så är den dränkt i en söt, färdigköpt sås och det kan jag väl förstå när man har bråttom och det ska gå snabbt, men prova att göra efter mitt recept och känn skillnaden i smaker.

Jag har försökt att minska ner på mitt intag av pasta, vilket är alldeles för högt, och jag har inte ätit pasta på en vecka så nu var det minsann dags att belöna mig själv med min absoluta favorit, pappardelle med köttfärssås. Pappardelle är en bredare Pappardellevariant av klassisk tagliatelle, den är också lite tjockare så det blir lite mer att tugga på! Det är en lite annorlunda pastasort som är kul att ställa fram på matbordet om det ska vara lite festligt! För att få en vacker och god pasta att servera så är det ett bra knep att smaksätta den lite!

 

När du kokt pastan (tänk på att den inte ska vara färdigkokt när du häller av vattnet, den ska ju i värme igen och fortsätter då att tillagas …) smält en stor klick smör och några droppar olivolja i kastrullen, salta och peppra ordentligt med färskmalen svartpeppar, ha i några hela vitlöksklyftor och finhackad bladpersilja. Låt stå några minuter så att smakerna sätter sig, vänd därefter ner pastan.

 

Köttfärssås kan göras på hur många olika sätt som helst, jag har ett grundrecept där jag använderMuttis passerade tomater, rosmarin och kapris men nu ville jag göra utan bas av tomatsås och vad är då bättre (och enklare) än att göra med redan ugnsbakade tomater!
Ugnsbakade tomater örterGör man med ugnsbakade tomater så går det ju också väldigt snabbt då tomaterna redan är färdiga och är basen i såsen. Bara att steka upp köttfärsen och lite lök och vitlök så är det klart! Fräs löken och vitlöken först och lägg åt sidan under tiden du steker köttfärsen, den ska bara få fram den lite söta smaken som den får när man blancherar den snabbt. Smakerna som blandas samman från de söta, men även lite syrliga, tomaterna, den milda vitlöken, lite heta chilin och alla smaker som örterna ger är underbar! Använd kalvbuljong som bas i såsen, den ger en ”matig” smak och plockar upp smaken från köttfärsen bra.
När du ugnsbakar tomater så gör en full plåt när du ändå håller på! De ger en guldkant på vardagen, som tillbehör till kött, kyckling eller fisk, vänd runt med pasta, ha som bas i en soppa, de förgyller vad de än används till! Gör även lite extra när du gör köttfärssås, det som blir över blir en god soppa dagen efter. Ha i buljong, kapris, finhackad bladpersilja och krydda med massor av spiskummin och servera med kokt potatis och en bit bröd så är middagen fixad!

SMAKLIG SPIS!

Ugnsbakade tomater med örter, chili och vitlök
2 dl olivolja
1 dl vit balsamvinäger
6 skalade vitlöksklyftor
2 askar coctailtomater, delade
4 chili, urkärnade och finhackade
1 kruka basilika
1 kruka salvia
Gärna andra färska örter om du har
Salt
Färskmalen svartpeppar
1 nypa strösocker

Häll olivolja och balsamvinäger i botten på en ugnsfast form. Lägg i coctailtomater, de hela vitlöksklyftorna och chilin, salta och peppra med färskmalen svartpeppar och rör runt tomaterna. Strö på en nypa strösocker. Riv bladen från en kruka basilika och salvia och blanda ner. Droppa över lite olivolja och ställ in i ugnen på 125 grader i ca 1 timme. Ta ut formen efter ca 1/2 timme och ”tryck till” tomaterna med en gaffel så de öppnar sig, ställ därefter in dom igen. Riv över mer basilika när tomaterna är färdiga.
Köttfärssås med vitlök och worshestershire

ca 500 g nötfärs
1 stor gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
ca 1 dl worshestershiresauce
Salt
Färskmalen svartpeppar

Ta ut köttfärsen ur kylen någon timme innan den ska tillagas (när den är för kall så kyls pannan ned och det börjar koka istället)! Stek löken och vitlöken på medelvärme tills den blir mjuk och blank. Ställ åt sidan. Stek köttfärsen tills den är genomstekt och lägg i löken. Häll i ca 5 dl buljong(helst kalvbuljong) och ca 1 dl worschestershiresauce. Häll i tomatblandningen. Låt koka upp och sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Bland med de ugnsbakade tomaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s