Min kärlek till kycklingbuljong

on

Kycklingbuljong (2)

Min egen. Inte köpt på tärning.
Buljongen spelar stor roll i köket, i alla fall i mitt. Speciellt kycklingbuljong som jag tycker kan användas till det mesta, inte bara till kycklingrätter. Det viktigaste är att du gör din egen.
Ingen färdig buljong kan mäta sig med den hemgjorda när det gäller smak. Och dessutom vet man exakt vad den innehåller. Ekologiskt och kravmärkt är vad som gäller när jag gör min egen kycklingbuljong. Har du svårt att tro att skillnaden är så stor så prova att göra din egen buljong och samtidigt ha en skål med ”tärningsbuljong” och smaka av. Du kommer aldrig mer att köpa på tärning. Dessutom kan du göra ett par liter och frysa in, använd ex. istärningspåsar om du gör fond eller 2-dl förpackningar till buljong så är det bara att plocka fram när det behövs, din bästa smaksättare färdigt direkt från frysen!

KycklingbuljongEn bra soppa är beroende av grunden den är gjord på. En bra sås är beroende av grunden den är gjord på och här är buljongen, eller fond som det blir när den är reducerad och mer koncentrerad i smaken, din bästa vän i köket.
Jag väljer att göra fonden på hel kyckling då köttet från kycklingen sen blir underbar smakrikt och ätes med njutning i en soppa, till pastan, salladen eller bara som det är. Buljongen blir då mild och söt med en smak av kyckling och rotfrukter och kan också ätas bara som den är!
Du kan även koka fonden enbart på kycklingskrovet och dom hela vingarna, köp då en stor kyckling och stek bröstbitar och klubbor för sig, koka sedan buljong på skrovet och vingarna. Koktiden kan då ökas till ca 3 timmar och du får en ”matigare” smak på buljongen.
Vill du göra ett extra moment så rosta rotsakerna, löken och vitlöken i ugnen först, då får dom en fylligare, lite sötare smak.
Prova, du kommer inte att bli besviken.
SMAKLIG SPIS!

Hemgjord kycklingbuljong
Receptet är för ca 6-7 dl fond när den är nedkokt

1 stor kyckling, ca 1,5 kg
1 stor gul lök, finskuren
1 morot
1 selleristjälk i bitar
½ purjolök, sköljd och finskuren
2 stora vitlöksklyftor, krossade
6 lagerblad
10 vitpepparkorn
Ett par kvistar timjan
1 msk torkad timjan
Ett knippe persilja
Salt
Färskmalen vitpeppar
Vänd runt rotsaker, lök och vitlök i lite olivolja och rosta i ugnen i 10-15 minuter på 225 grader så att de får lite färg. Lägg under tiden kycklingen i en rymlig kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka någon minut.
Häll av vattnet och spola ur kastrullen. Skölj av kycklingen i kallt vatten (för att få bort de äggviteämnen som annars gör fonden grumlig). Lägg kyckling, pepparkorn och rotfrukter i kastrullen igen och fyll på med 2–3 liter kallt vatten. Koka upp och sjud sakta i cirka 45 minuter. Tillsätt örterna och koka ytterligare 15 minuter. Skumma då och då.

Sila av buljongen, smaka av med salt och peppar och låt kycklingen svalna och plocka köttet från kycklingen. Kyl ner buljongen. Avlägsna sedan det stelnade fettet med en slev. Smaka av med salt och peppar även när den är kall. Här har du en underbar buljong. Vill du hellre ha en fond, med en mer intensiv smak, reducera då (koka ner) buljongen till hälften, i 30–45 minuter. Koka inte för hastigt, låt den mer sjuda annars kan den bli lite ”klistrig”.
Frys in fonden i istärningspåsar eller buljongen i 2-decilitersförpackningar. Fonden håller även 2–3 dagar i kylskåp.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s