Vårprimörernas kung är här!

Just den här tiden på året är underbar, eller hur? (ha ha fast inte just idag då när det snöar …) 🙂
Man får vårkänslor, solen skiner, man lägger bort långkalsongerna, trädgården visar sig trots allt bli grön igen och man träffar sina grannar som man knappt sett sen i oktober!

Sparris Zeta

 

 

 

 

 

Påsken har varit här och den är väl egentligen det ”riktiga” startskottet för våren och vi lämnar den lite tyngre ”jordiga” maten och kommer in i en härlig tid med lätta primörer och där vi kan njuta av naturen till fullo.
Jag upphör aldrig att förvånas över hur saker kan växa? Vinter, snö och en massa minusgrader men under våren ser man ändå hur knoppar börjar spira och hur växter letar sig upp ur jorden igen, fascinerande!

Nu är det dags för vårprimörernas ankomst och man kan inte låta bli att le när man ser grönsaksdiskarna fyllas!
Sparris är ju min absoluta favorit, speciellt den gröna, men det finns ju så mycket gott att fylla köket med nu!
Säsongen april-maj erbjuder både grön och vit sparris, fänkål, nässlor, ramslök, spenat och rädisor (bland en massa annat)!
Den vita sparrisen växer under jord och behåller därför sin bleka färg, den gröna sparrisen växer däremot ovanför jordytan. Den vita sparrisen skalas försiktigt och kokas mjuk i vatten med salt, citron och lite socker, den gröna behöver sällan skalas men däremot bryts den hårda roten bort.

Grön sparris är kul att experimentera med i köket, kan både grillas och stekas, men egentligen behöver den inte så mycket! Grön sparris är en råvara som egentligen ska få uppträda i ensam majestät, med kanske några få medspelare i birollerna!
SMAKLIG SPIS!

 

 

Sparrissallad (2)

 

Sparrissallad med rödlök och parmesan

1 knippe sparris
100 g haricot vertes (frysta går bra)
1 stor rödlök, skuren i tunna skivot
100 g parmesan, i flingor
Zeta Olivolja extra virgin
Zeta balsamvinäger
Flingsalt
Färskmalen vitpeppar
Smör

Skölj sparrisen och skär eller bryt av den nedersta, ibland lite träiga biten. Koka i saltat vatten i en vid kastrull eller panna där den kan ligga fritt. Svårt att säga exakt tid men ca 2-3 minuter brukar vara bra, absolut inte längre! Koka haricot verten enligt anvisningarna på paketet om de är frysta, färska sköljs och kokas i lättsaltat vatten ca 2-3 minuter. Skölj direkt i iskallt vatten så de behåller den gröna färgen. Fräs rödlöken lätt i en stekpanna i smör, bara så att den blir blank. Skär sparrisen i mindre bitar och vänd runt med haricot verten och rödlöken. Salta, peppra och smaksätt med några droppar balsamvinäger och ca 1 dl olivolja. Strö över rikligt med parmesanflingor och servera direkt.

Gal_s26_WebImageGrön sparris med balsamvinäger och parmesan

1 knippe grön sparris
Zeta Olivolja extra virgin
Zeta balsamvinäger
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Skär bort den nedersta delen på sparrisstjälkarna. Stek på hög värme i lite olivolja ca 2 minuter, krydda med flingsalt under tiden. Lägg på ett fat. Blanda vinäger och olivolja och ringla över. Krydda med svartpeppar och strö på hyvlad parmesanost.

Grillad grön sparris med citron- och basilikasmör

1 knippe grön sparris
1 kruka basilika
Saften och det finrivna skalet från en halv citron
ca 50 g smör
Zeta Olivolja extra virgin
Flingsalt
Färskmalen svartpeppar

Smält smöret på låg värme tillsammans med de finrivna basilikabladen och saften och skalet från citronen. Smaka av med salt och peppar. Skölj sparrisen, bryt av den grova delen och pensla sedan med lite olivolja. Grilla runt om så att sparrisen får vackra grillränder, men den får inte bli för ”mjuk”! Lägg sparrisen på en tallrik och ringla över smöret, servera direkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s