Dags för trädgårdsbuffé men var är sommaren?

on

Just nu när jag sitter och skriver detta så ösregnar det och är 7 grader ute … Var få inspiration att skriva om goda grillrätter och sommarens alla underbara trädgårdsbufféer när inte solen ens är i sikte?

upplägg buffé

Nåja, det får bli vid ett senare tillfälle, idag koncentrerar jag mig istället på lite knep och tips om hur ni kan planera och förbereda inför kommande bufféer.

Utan tvekan är det tiden som är viktigast, dvs. att ha tid för att göra iordning maten utan att stressen får en att svettas och lägga upp slarvigt för att gästerna redan har börjat komma. Lättare sagt än gjort kanske, men vissa enkla knep och tips kan vara värt att utgå ifrån –
Planera och förbered! Använd papperstallrikar och plastbestick men ha riktiga glas och en snygg servett. Idag finns det ju massor av snygga papperstallrikar i olika färger att välja mellan. Tänk bara på att de ska vara i relativt kraftigt material så att de inte viker sig.  Jag gillar att ha svarta kraftiga papperstallrikar och till det svarta plastbestick och en färgglad vacker servett. Då har jag ju gärna svarta dukar också, både på borden och buffén, där maten och bordsdekorationerna får stå för det färgglada.

Bestäm hur du vill att festen ska vara, kanske ett tema? Hur många gäster? Hur många bord? Vilken mat vill jag servera? Det ska vara enkelt men givetvis ändå väldigt gott! Och vackert att se på, vi äter så mycket med ögonen.
Marinerad kotlettrad

Bättre att ha färre rätter, det räcker gott och väl med tre protein, dvs. kött, kyckling och någon fisk. Ha någon potatisrätt, en pastasallad, ett gott bröd och hårdost, det är mättande för hungriga magar!

Färskpotatis kapris dijon

Gremolata

Gör istället flera kalla såser, grönsallad och roliga enkla tillbehör. Dekorera faten med färgglada grönsaker och färska örter som du hackar och gör färdigt innan och har i skålar, då får du ett bra ”flow” när du lägger upp maten.

 

 

Getost
Några ostar, ex. brie och getost, med kex, torkade frukter, nötter och en marmelad är en perfekt ”avslutning” på buffén. Då känns det som att man fått lite sött så då kan man i lugn och ro vänta på kaffe och dessert.
Skriv upp de rätter du ska ha, vad de innehåller, vilken garnityr du ska ha och vilket fat/skål du ska lägga upp det i. Skriv sedan en inköpslista där du har räknat ut hur mycket du behöver av varje råvara. Detta går givetvis aldrig att planera exakt, alltid är det något som tar slut och något som det blir massor över av. Detta beror givetvis på vilka gäster du har, en del äter mer än andra, 10 studenter äter ofta mer än 15 vuxna …

Det finns dock vissa standardmått man kan använda. Jag har ökat på det lite då jag hellre har för mycket mat, sen kan det mesta frysas efteråt om det blir över. Har man ex. kyckling, fläskfilé och lax så beräknar jag ca 80 g per person av varje sort. Färskpotatis ca 100-150 g per person och pastasallad ca 60 g. Grönsallad ca 50 g per person och kall sås ca 1/2 dl per person. Till pastasalladen och potatissalladen har man ju oftast en massa andra olika ingredienser som också ”väger” en del så det får man också räkna in i portionsstorleken, en krämig potatissallad mättar mer än en ”torr”. Tänk på att ta fram maten i tid, ca en halvtimme innan, så att den inte är kylskåpskall.
Man kan handla flera dagar innan, det behöver inte göras dagen innan, det mesta av det du ska bjuda på kan förberedas två dagar innan, det blir bara bättre då när smakerna fått sätta sig.
Maten ska vara ett trevligt inslag, inte kännas som ett projekt. Satsa på dina specialare, god mat du vet att du kan och som går enkelt att förbereda.

SMAKLIG SPIS! SNART ÄR DET SOMMAR!?!
Citronträd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s