Dagen efter …

on

… är det väldigt gott med burgare och pommes. Och aioli. Och Hellman´s majjo. Och en fetaoströra.

lammfärsburgare

 

 

 

 

 

 

 

WP_20150616_18_20_48_Pro

 

 

 

 

 

 

 

Idag  kräver kanske smaklökarna något både salt, kryddstarkt och med en liten touch av fett?
Slå till med en saftig lammfärsburgare och vansinnigt goda pommes! Lammfärs är den ultimata färsen att använda till burgare, fetthalten på 15 % gör att den blir saftig och burgaren kan gärna vara lite rosa i mitten för bästa smak. Smaksättningen kan varieras i oändlighet, här använder jag timjan och vitlök till burgaren eftersom pommesen också kryddas med timjan. Hp- såsen ger det där lilla extra. Fetaost används ofta till att fylla burgaren, jag valde istället att göra en dressing på fetaost som med sina milda smaker ger en extra ”touch”.
Till detta pommes frites eller strips som vänds runt i finriven parmesan och timjan, så gott och passar perfekt tillsammans med burgarens kryddning. Oftast gör jag egna pommes som jag friterar i en hög stekpanna, det ger helt klart de krispigaste stripsen, men nu hade jag ingen potatis så det fick bli frysta. Jag körde dom i ugnen enligt anvisning på förpackningen, däremot tog jag ut dom lite tidigare och gjorde färdigt dom i lite olja i stekpannan. Det blev jättebra, jämnare i färgen och krispiga och då har dom ju lite olja runt sig så ”strösslet” fäster bättre runt om!
Tillsammans med fetaostcrèmen så får ni en smaklig måltid som ger smaklökarna och gommen allt den behöver!
SMAKLIG SPIS!
Grillad lammfärsburgare
4 burgare

ca 600 g lammfärs
1 ägg
1 dl hackad bladpersilja
1 dl färsk timjan, de repade bladen
2 msk torkad timjan
2 msk HP Sauce
2 klyftor vitlök, pressade
Salt
Färskmalen svartpeppar
Olivolja
Blanda alla ingredienserna utom olivoljan till en smidig färs och forma fyra biffar. Pensla biffarna med olivolja och grilla med direkt grillning tills biffarna fått fin färg, cirka 3-4 minuter på varje sida, platta till biffarna försiktigt under grillning så de inte drar ihop sig och blir tjockare i mitten. Biffarna får gärna vara lätt rosa, innertemperaturen bör vara runt 58-60 grader. Låt vila under folie några minuter och servera som burgare med bröd, tomater, lök, blandsallad och en stor klick Hellman´s majjo tillsammans med pommes och fetaostcrème.

Pommesfrites svängda i parmesan- och timjanströssel

Pommes strips
Ca 100 g finriven parmesan
Torkad timjan
Salt
Färskmalen svartpeppar
Blanda parmesan, torkad timjan, salt och rikligt med svartpeppar i en större skål.
Tillaga pommes strips enligt anvisningarna på förpackningen men ta gärna ut dem några minuter tidigare och gör klart dem i en stekpanna på hög värme på spisen med lite olja i.
Direkt de är klara i pannan och fortfarande lite ”oljiga”, vänd runt dem i strösslet och servera genast.

Fetaostcrème
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
100 g smulad fetaost
1 pressad vitlöksklyfta
Ett par msk klippt gräslök
Blanda samman ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund innan den ska ätas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s