Redan dags för kräftor?

on

Kräftor räkor
Ja vad säger man, den här sommaren har varit minst sagt märklig, väldigt få soldagar och kalla vindar som gjort att man missat grillsommaren på något sätt! Just nu känns det som att det är dags att man ska börja laga goda höstgrytor med rotfrukter men där får jag nog sätta stopp för jag vill ha sommar ett tag till och vi ska nog inte packa in grillen än!

 

Vi är dock redan i augusti, det är dags för hamnfest och det tillsammans med kräftfest brukar kännas för mig som en start på hösten! Behöver inte vara något negativt med det, augusti kan vara en härlig månad och vi kan få fina dagar och kvällar där vi kan sitta ute och njuta, så förhoppningsvis kan vi ha kräftskivan ute?

Hel laxsida
Jag hade några vänner hemma häromdagen (fick visserligen sitta inomhus …), och vi dukade upp en härlig buffé med både kräftor, räkor och lax. Tillsammans med paj, färskpotatis, olika såser och några ostar så hade vi att göra i flera timmar och mätta och belåtna blev vi!

Att ha både räkor och kräftor gjorde att det fanns något för alla att sitta och ”greja” med, en klassisk romsås är ett måste till lax och och en aioli gör sig väldigt bra till allt! Den obligatoriska västerbottenspajen är alltid lika god (för att variera, byt ut mot cheddar och lägg i lite skivad, halvkokt potatis så blir pajen mycket matig)! Färskpotatisen kokas och får ånga av, därefter vänder man runt den i smör, torkad timjan och rikligt med flingsalt. Ett gott bröd och lagrad hårdost är ett måste. En brie med nötter, torkad frukt och en marmelad är ett bra komplement för sötsugna innan desserten dukas fram.

SMAKLIG SPIS!

Hel laxsida med chili och lime
1 laxsida 1- 1,5 kg
2 limefrukter
2 hela chili, gärna i olika färg
1 knippe bladpersilja
Olivolja
Flytande smör/rapsolja
Salt
Färskmalen svartpeppar

Ta fram laxsidan ur kylen minst en timme innan den ska in i ugnen. Sätt ugnen på 125 grader. Torka av laxen på bägge sidor med hushållspapper. Skär bort fettkanterna och lägg den på en plåt på dubbla folieark. Salta, peppra och gnid in lite olivolja. Skär den ena limen i tunna skivor, dela den andra i två halvor. Dela chilin, kärna ur och finhacka. Finhacka bladpersiljan.
Droppa över limesaft från den ena halvan, strö över chilin och lägg ut limeskivorna. Strö över persiljan och ringla över lite smör/rapsolja. Vik folien över så att det blir ett ”paket”. Ställ in i ugnen ca 30-45 minuter, innertemperaturen på den tjockaste mittbiten ska vara 58 grader. Ta ut plåten, vik upp folien och droppa över limesaft från den andra klyftan. Låt svalna något och ställ sedan in i kylen. Värm på 125 grader när den ska ätas.

Romsås
1 burk creme fraiche
1 dl majjo,
80 g stenbitsrom,
1 finhackad rödlök,
några droppar lime
Salt
Färskmalen svartpeppar
Några droppar olivolja
Rör ihop creme fraiche och majonnäs. Rör ner lök, stenbitsrom och lite peppar. Låt stå en stund, smaka av med salt och limesaft. Vid servering, droppa över lite olivolja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s