Rostar man bara tomaterna först tillsammans med lite andra godsaker så får man en helt ny värld av smaker …
Ugnsbakade tomater med örter, chili och vitlök
2 dl olivolja extra virgin, gärna en ung med gräsig smak
1 dl vit balsamvinäger
8 skalade och krossade vitlöksklyftor
4 askar coctailtomater (ca1 kg)
2 rostade röda paprikor (eller färdiga på burk)
4 hela chilifrukter, urkärnade och finhackade
2 krukor basilika
Timjankvistar (eller andra andra färska örter om du har)
Torkad oregano
Salt
Färskmalen svartpeppar
1 nypa strösocker
Häll olivolja och balsamvinäger i botten på en ugnsfast form. Lägg i coctailtomater, de hela vitlöksklyftorna, den hackade chilin och torkad oregano, salta och peppra med färskmalen svartpeppar och rör runt tomaterna ordentligt. Strö över en nypa strösocker. Riv bladen från den ena krukan basilika och de ev. andra örterna och blanda samman. Droppa över lite olivolja och ställ in i ugnen på 125 grader i ca 1-1,5 timme. Ta ut formen efter ca 1 timme och ”tryck till” tomaterna med en gaffel så de öppnar sig, ställ därefter in dom igen. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite. Riv ner bladen från den andra krukan med basilika och blanda ner.
Ha allt i mixer och kör några minuter (beroende på om du vill ha såsen ”chunky” eller slätare). Det går också att mixa med en stavmixer.
Bara fantasin sätter gränser för vad du kan göra med såsen –
– Späd ut med lite grädde (eller standardmjölk) till soppa. Toppa med krutonger och riven parmesan
– Använd som bas till korv stroganoff
– Vänd runt med pasta, riv över parmesan
– Fräs champinjoner, lök och salami, blanda med såsen, till ris eller pasta
– Som bas till köttfärsås
– Godaste Lady & Lufsen pastan? Gör egna köttbullar till såsen och servera med spaghetti
– Dela kycklingfilé i större bitar och låt puttra med i såsen ca 20 minuter tills de är färdiga
– Till pizza och varma smörgåsar