Höstpasta de Luxe!

on

Här är ett recept på min bästa pasta som känns höstinspirerad då den är mustig, smakrik och har en massa smak av svamp!
Pappardelle, kantarell, sidfläsk, parmesan

Pastan är enkel att göra och använder man bandpasta som ex. pappardelle så blir det genast lite festligare och ser lite lyxigare ut. Koktiden är viktig, tänk på att pastan fortsätter att tillagas efter att kokvattnet hälls av så står det koktid 9-10 minuter på paketet så koka den i 7!! När den ska blandas i en varm panna med de övriga ingredienserna så fortsätter den ju ochså att tillagas! Koka pastan sist och spara lite av pastavattnet för att späda såsen!

Kombinationen svamp, vitlök och timjan är klassisk, lägger man dessutom till rökt sidfläsk så får smaklökarna en stor belöning! Jag använde frysta kantareller, det blir supergott. Har ni tillgång till färska så är det givetvis ett plus, men det går även bra med trattkantareller eller annan svamp.

 

 

WP_20150929_17_48_28_Pro

Jag rekommenderar att tillaga de olika ingredienserna efter varandra för att få rätt tillagningstid, steker man allt tillsammans så blir det fel då ingredienserna har olika tillagningstid. När det är en del olika ingredienser så är det väldigt bra att förbereda allt innan man börjar tillaga, dvs. hacka och skära ex. lök och grönsaker och riva ost så att allt ligger färdigt när det behövs. När löken, svampen och fläsket är stekt så låt det stå och ”sätta smakerna” i pannan under tiden ni kokar pastan.

SMAKLIG SPIS!
Papardelle med kantareller, rökt sidfläsk och parmesan
4 pers

400 g pappardelle (eller tagliatelle)
300 g frysta (eller färska) kantareller
300 g enrisrökt sidfläsk, skuret i tunna skivor
ca 75 g finriven parmesan
ca 1 dl vitt vin
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt
Färskmalen svartpeppar
Olivolja
Torkad timjan
Timjankvistar

Sätt en stor panna på medelvärme. Lägg i den finhackade löken och vitlöken så att den bara får ”svettas” (bli blank) och strö över lite torkad timjan. Lägg åt sidan. Höj värmen och lägg i sidfläsket, riv över svartpeppar stek tills det får en ”bränd” yta, lägg åt sidan. Torka ur pannan, droppa i lite olivolja och lägg i svampen. Salta och peppra ordentligt. Stek tills svampen fått färg, lägg i löken och sidfläsket och rör om, ha i lite vatten, vitt vin och låt puttra några minuter. Stäng av värmen och låt ”vila” under tiden du kokar pastan.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av i durkslag, spara lite av pastavattnet. Vänd ner pastan i den stora panna med de andra ingredienserna och rör om så att allt blandar sig. Späd med lite av pastavattnet för en ”simmig” konsistens. Strö över riven parmesan och blanda. Smaka av med salt och svartpeppar. Dekorera med timjankvistar och servera genast.

 

1.     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s