Kål – en hälsosam och nyttig trend 2015!

on

Kål har ett oförtjänt dåligt rykte om att det inte smakar speciellt bra, det är tråkigt att äta och sen får ju magen jobba övertid och släpper ifrån sig en massa konstiga gaser!
Spetskål chorizo

 
Visst, det kanske ligger något i det, men tråkig är den inte och tillsammans med lite kompletterande smaker så smakar den underbart! Dessutom är den ju så nyttig!
Finns så många olika sorter, vitkål, blomkål och broccoli är väl vanliga i vår vardagsmat men även spetskål, savoykål och grönkål (och svartkål) börjar ta plats på middagsbordet.

Spetskål är en favorit som jag gärna använder, men då vill jag helst vända runt den i en klick smör i stekpannan för att få fram lite mer smak och sötma, salta, peppra och droppa på lite worchestershiresauce så har du ett smakrikt och nyttigt tillbehör till middagen.

Vill du ha ett gott tillbehör till kött så passar spetskålen perfekt att grillas i foliepaket tillsammans med kapris och en klick smör och lite svartpeppar! Eller ånga de hela bladen lätt och vira in fiskbiten i folie för att sedan baka den i ugnen, då kan du även lägga i några tunna skivor Milanosalami för en riktig smakhöjdare!

En väldigt god och uppskattad ”sidedish” till middagen vare sig det är kött eller fisk är smörsvängd spetskål i tunna skivor tillsammans med en kryddstark chorizo som också brynts på hög värme några minuter.

Kål är ett vanligt inslag på våra julbord i form av rödkål och brunkål, men jag tycker man kan slå ett slag för den gröna kåken också och ha någon form av smakrik sallad som gör sig bra till skinkan. Förra julen gjorde jag en sallad med smörsvängd grönkål som fick samsas med smakerna från knaperstekt bacon, salt fetaost och söta rostade valnötter och med minnet av hur god den salladen blev så kommer den att få ta plats på julbordet i år igen!

SMAKLIG SPIS!
Grönkål, valnötter, bacon

Varm grönkålsallad med rostade valnötter

ca 200 g färsk grönkål
1 paket bacon
1 dl (50-60g) valnötter
ca 100 g smulad fetaost
Salt
Färskmalen vitpeppar
Smör att steka i

Skölj grönkålen, och dela i något mindre bitar. Rosta valnötterna försiktigt för lite färg i torr panna. Stek baconskivorna och låt rinna av på hushållspapper. Torka ur fettet från baconet ur pannan, sätt på medelhög värme och ha i en klick smör. Vänd runt grönkålen i smöret i några minuter, bara så att den blir mjuk och glansig. Lägg i en skål och vänd försiktigt ner bacon och valnötter. Smaka av med salt och peppar och strö över fetaosten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s