Pizza- ren njutning för själen

Alla älskar pizza! Att lassa in en ”vanlig” pizza med ”skinka” och ”ost” brukar duga för de flesta, och visst, så länge man inte tänker på vad det är man egentligen äter så går det väl bra, men de råvaror som används kan väl knappast kallas genuina och äkta …

Vit pizza

Jag köper också gärna ”snabbpizza”, det ska villigt erkännas men varje gång jag gör min egen så undrar jag varför jag är så lat och bekväm att jag åker in på den lokala pizzerian, väntar tio minuter och glad, nöjd och hungrig åker hem och verkligen, lassar in … det skiljer milsvid smakmässigt och det är ju så enkelt och så snabbt att göra sin egen.
Visst, ska man göra sin egen deg som ska jäsas, tar det ju lite tid och kanske planering men det finns ju fler alternativ!  Du kan göra pizza på färdigköpt botten, tortilla, smördeg och på filodeg, inga alternativ är fel!

Råvarorna har en enorm betydelse för en god pizza, det behöver inte vara så många men det ska vara av bra kvalité. Har du varit i Italien och ätit en riktig pizza (det finns givetvis turistfällor med slaskpizza där också) så vet du vad jag menar … Tänk att lite tomatsås, buffelmozzarella och basilika kan ge sådana enorma smaker? När man gör pizza med tomatsås i botten så är det ju egentligen huvudingrediensen, den måste vara väldigt speciell och definitivt tillagad med kärlek, ingen färdigköpt där inte!!

”Vit pizza” har varit trendigt i ett par år nu och det betyder pizza utan tomatsås och är fantastiskt gott! Där får osten och de andra smakerna spela huvudrollen istället och man penslar botten med olivolja och river en hel del parmesan över!
Till mitt recept använder jag Salsiccia som är en grovmalen italiensk korv av griskött, kryddad med vitlök och pepparkorn och chorizo, en kryddstark spansk fläskkorv smaksatt med chili, paprika och vitlök. Att steka på salsiccian och chorizon innan ger en knaprig god stekyta och riktig buffelmozzarella och bladspenat som man fräser tillsammans med vitlök ger en härlig smak. Färdigköpt pizzabotten går utmärkt att använda, finns i alla matvarubutiker nu, tänk bara på att kavla ut den riktigt tunt så blir den lite knaprig även under!
Vit pizza II

Pizza med salsiccia, chorizo, spenat och mozzarella

1 pizzadeg
250 g fryst och tinad bladspenat
ca 100 g chorizo
ca 100 g salciccia
2 stora vitlöksklyftor, tunt skivade
200 g mozzarella (gärna på buffelmjölk)
2 dl nyriven parmesan
Olivolja
Salt
Färskmalen svartpeppar

 

Sätt ugnen på 250 grader (varmluft 225)

Lägg bladspenaten i durkslag och tryck lätt med gaffel för att få ur vätska. Skiva korven tunt och fräs i stekpanna så den får lite yta. Lägg åt sidan, spara lite av det smakrika fettet i stekpannan och fräs spenat och vitlök i det med några droppar olivolja.salta och peppra försiktigt. Dela mozzarellan i små bitar.
Lägg ut pizzabotten på en ugnsplåt med bakpapper, kavla ut den så den blir riktigt tunn. Pensla botten med olivolja och strö över riven parmesan. Fördela korv, spenat, vitlök och mozzarella över botten. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, servera genast.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s