Så få ingredienser men så mycket smak …

on

Få ingredienser pasta salami

För mig har alltid pasta varit den perfekta basen i vardagsmaten (den är en klippa att servera även till fest, det ska dock inte förglömmas)! Den är billig, enkel att tillaga och bäst av allt, den smakar gott med det mesta. Att göra en enkel och smakrik pastarätt som passar hela familjen går snabbt bara man har de rätta verktygen!

Mitt knep till att göra den snabbaste och mest smakrika pastarätten gör du enkelt om du bara har en god salami och lite parmesan hemma! Sen kan du givetvis använda fler ingredienser, detta är en bra kylskåpsrensare! Tunt skivade champinjoner, smörstekt kapris, oliver med sardeller är också jättegoda till salamipastan. Salamins betydelse för smak kan dock inte underskattas, jag använder en av Lidls salami på fläskkött, den finns alltid i mitt kylskåp som standard för att piffa till det mesta!
När du använder den i matlagningen så fräs på den lätt på medelhög värme först, bara så att fettet smälter, det är där den fantastiska smaken sitter, blanda sedan runt med resten av tillbehören. Till denna rätt använder jag gärna en kort pasta, fusilli. Den är perfekt att spara också (om det blir något över), och den är lika god dagen efter, speciellt när alla smaker satt sig!

Tänk på att koka pastan i en stor kastrull med rikligt med saltat vatten. Då får pastan ”plats” och klibbar inte ihop, speciellt viktigt att tänka på när man kokar spaghetti och tagliatelle. Sen är koktiden väldigt viktig när man kokar pasta. På vissa paket står det ex. att koktiden är 9-11 minuter. 9-11 minuter? Det tycker jag man ska ta med en nypa salt … 2 minuter är väldigt lång tid och gör stor skillnad när det gäller pastakok. Smaka av, smaka av och smaka av. Det är det enklaste sättet att få rätt resultat! Sen ska man ju också tänka på att bara för att man häller av vattnet så slutar ju inte pastan att tillagas. Vänder man sen dessutom ner den i en varm sås så fortsätter ju tillagningen. Så var noga med koktiden så att du får en pasta som är ”al dente”, dvs. att den är ”fast” och att den kan ”tuggas”. Överkokt pasta gör ingen lycklig …  Spara några deciliter av pastavattnet, det innehåller stärkelse och är bra att använda till de tillagade ingredienserna som ska vara till pastan så blir det som en lite simmigare buljong.  Vill du ha lite grönt på tallriken så vänd ner pastan i ruccola, har du färska örter att strö över så blir det aldrig fel!

Salami- och vitlökspasta 4 pers. 

ca 200 g salami, skivad i tunna skivor
4 port. Fusilli (eller annan kort pasta)
1 ask coctailtomater, delade
2 klyftor vitlök, finhackade
Torkad timjan
Parmesan eller pecorino
Smör
Olivolja
Färskmalen svartpeppar
Salt

Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Häll i pastan och koka tills den är nästan klar. Häll av några deciliter av pastavattnet i en skål, ställ åt sidan. Häll av pastan i ett durkslag och spola snabbt av med kallt vatten.
Sänk värmen på plattan till medelvärme och ställ tillbaka kastrullen. Ha i en klick smör och lite olivolja och blankstek vitlöken (bara några minuter). Ha i den skivade salamin och fräs några minuter så att fettet smälter. Lägg i tomaterna och rör runt så att de blir mjuka och släpper lite vätska. Salta (försiktigt, salamin är salt) och peppra rikligt. Krydda med timjan. Häll på det sparade pastavattnet och lite mer olivolja om det behövs. Smaka av. Låt stå och puttra ca 5 minuter. Vänd ner pastan och rör runt så att allt blandas och pastan blir varm. Lägg upp på tallrik och riv över rikligt med parmesan, peppra lite mer.

OBS! Vill du festa till det lite extra så servera med en äggula på toppen …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s