Fänkål – bästa tillbehöret för hemmakocken

Gratinerad fänkål

Många har säkert redan tagit fram grillen och då passar det utmärkt att börja utforska fänkålens delikata smak som det bästa tillbehöret!
Den gör sig utmärkt som förstärkning till den grillade fläskfilén, karrén eller kotletten. Speciellt då om man också gratinerar den med en massa parmesan …
Jag gillar att sjuda fänkålen i vin och vatten först, lakritsaromen tonas ned vid tillagning och man får en lite mjukare, mer fyllig smak. Att också tillsätta citronsaft, salt och lite smör ger smaken en komplett upplevelse!

Fänkål vin vatten

 

 

Parmesangratinerad fänkål
4 pers

2 fänkål, ansade och delade i klyftor
4 vitlöksklyftor, skalade
2 dl torrt, vitt vin
5 dl vatten
2 msk citronsaft från färsk citron
ca 2 dl finriven parmesan
Olivolja
en klick smör
Salt

Fräs fänkål och vitlök snabbt i olivolja i en djup panna. Häll på vitt vin och låt koka upp. Häll på vatten så att det precis täcker fänkålen och krydda med lite salt och citronsaft. Sätt på lock och låt sjuda på svag värme tills fänkålen är mjuk, ca 15 minuter. Ta upp fänkålen och låt rinna av. Lägg i en ugnsfast form, klicka över lite smör, strö över parmesan och gratinera i ugn på 225 grader ca 10 minuter tills osten smält och fått lite färg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s