Torka dina egna tomater

on

WP_20160818_22_31_55_Pro (2)

Hur många av de soltorkade tomater vi handlar i butik är egentligen torkade i solen? På riktigt? Ja, inte vet jag, men en sak är i alla fall säker och det är att de blir så mycket godare, och, mycket billigare om du torkar dom själv! Lite svårt att ”soltorka” här i Sverige kanske men ugnen duger gott! Det blir en enorm smakskillnad om du gör det själv och dessutom så mycket nyttigare!

Att torka egna tomater är så enkelt, visst, det tar tid men det är ju ugnen som får göra jobbet. Just nu har de flesta matbutiker extrapris på tomater så det är bara att passa på! Välj de tomater du tycker är godast, små coctailtomater i olika färger blir snyggt och går givetvis lite fortare! Jag valde 1 kg stora tomater som jag bara delade på hälften och la på plåten (har du varmluftsugn så lägg på 3-4 plåtar samtidigt när du ändå är på g)!
Det bästa med att göra dina egna är att du lägger in dom i en riktigt god olivolja när dom är klara, dom håller hur länge som helst i kylskåpet sedan! Min favorit är att använda en riktigt grön, gräsig olivolja, då blir det en härligt somrig smak på tomaterna. Oljan som blir kvar sedan när tomaterna är slut blir en jättegod ”tomatolja” som är fantastiskt god att blanda ex. salladen med. Krydda med din favoritkrydda och använd inte bara färska örter utan även de torkade, speciellt timjan och oregano. Hel chili blir också jättegott i, vill du ha vitlök så lägg i hela, skalade klyftor i oljan. Receptet är ett ”grundrecept”, lägg bara till de kryddor du själv tycker är godast. Krydda gärna med torkade örtkryddor direkt på tomaterna innan dom torkas så att smaken ”sätter” sig!

1 kg tomater
Salt
Färskmalen svartpeppar
Socker

Sätt ugnen på 100-125 grader.
Skölj och halvera tomaterna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt.
Salta och peppra ordentligt, strö över lite socker. Ställ in i ugnen (har du bara 1 plåt så ställ den längst ned). Sätt något emellan så att ugnsluckan står på glänt för att släppa ut fukten.
Tiden det tar är ju beroende på vilken typ av ugn man har (jag har en gammal med ojämn värme så jag fick vända på plåten flera gånger och det tog ca 5 timmar), men räkna med minst 3-4 timmar. Nagga tomaterna med en gaffel efter ett par timmar så rinner saften ur lättare. Delar du tomaterna i mindre bitar så går det givetvis fortare.
Det är bara att kolla tomaterna med jämna mellanrum, de är klara när de torkat till och inte längre vätskar. Börjar de bli brända men inte torkar så sänk värmen.
Tålamod är en dygd, men nästa gång du torkar tomater så vet du ju hur lång tid din ugn vill ha på sig …

Låt tomaterna svalna och lägg i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock. Lägg i ex. chili och vitlök och krydda med de örtkryddor du vill ha, både färska och torkade, salta och peppra lite till. Häll över olja så att det täcker tomaterna och förvara i kylskåp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s